100 éve született Szent II. János Pál pápa

Május 18-án ünnepeljük a „nagy pápa” születésének centenáriumát, akinek a síroltára fölött Ferenc pápa által bemutatott szentmisében a következők hangzottak el.

Ferenc pápa a szentmise bevezető könyörgésében így imádkozott: „Irgalomban gazdag Istenünk, aki Szent II. János Pál pápát egész Egyházad vezetésére szólítottad, add meg nekünk, hogy tanításának erejéből merítve bizalommal nyissuk meg szívünket Krisztusnak, az ember egyetlen Megváltójának üdvözítő kegyelme előtt.”

„Az Úr szereti az ő népét” – emlékeztetett homíliájában a Szentatya. – Amikor Izrael népéhez e szeretet jegyében küldött prófétát Isten, így szólt: „Az Úr meglátogatta az ő népét, mert ő szereti azt.” Ugyanezt mondta a nép is, amikor Jézust követve látták csodás tetteit: „Az Úr meglátogatta az ő népét.” Ma ezt mondhatjuk:

„Száz évvel ezelőtt az Úr meglátogatta az ő népét, elhívott egy embert, felkészítette arra, hogy püspök legyen, és hogy vezesse az Egyházat. Az Úr szereti a népet, az Úr meglátogatta a népét, és pásztort küldött számára.”

A továbbiakban Ferenc pápa a jó pásztor alakjának három vonását emelte ki, melyek – miként hangsúlyozta – Szent II. János Pálra is igazak: imádság, közelség a néphez, az igazság szeretete. II. János Pál pápa az Isten embere volt. Nagyon sokat imádkozott rendkívül sok munkája ellenére, amivel az Egyházat vezette. Nagyon jól tudta, hogy a püspök első feladata az imádság, „ezt jól tudta, és meg is tette”. Amikor egy püspök este lelkiismeretvizsgálatot tart, meg kell kérdeznie magától, hogy hány órát imádkozott. A püspök az ima embere – szögezte le Ferenc pápa.

A püspök második vonása a közelség. II. János Pál pápa nem távolodott el a néptől, sőt a nép keresésére indult, és az egész világot körbejárta, hogy megkeresse és rátaláljon. S közben közel került hozzá. Ez a közelség Isten egyik vonása a népével kapcsolatban – mondta Ferenc pápa. Majd Isten szavára emlékeztetett, melyet az Úr a népéhez intézett: „Nézd, melyik népnek vannak olyan istenei, melyek olyan közel vannak hozzád, mint én”. Isten közelsége a népéhez Jézusban válik szorossá és erőssé – szögezte le a Szentatya. – A néphez közeli pásztor, szemben azzal, aki nem pásztor, hanem egyházi méltóság. Lehet, hogy jó, de nem pásztor. Szent II. János Pál a közelségről mutatott példát. „Közelség a nagyokhoz, közelség a kicsikhez, a közeliekhez és a távoliakhoz, de mindig közel!”

A harmadik vonás az igazságosság szeretete. De a teljes igazságosságé! – hangsúlyozta Ferenc pápa. Kiemelte: II. János Pál pápa olyan ember volt, aki akarta az igazságosságot, a szociális igazságosságot, a népek igazságosságát, mely megszünteti a háborúkat. Az irgalmasság embere volt, mert az igazságosság és az irgalmasság egymás nélkül nem léteznek. Az ember igazságosságáról és irgalmasságáról szólva gondoljunk arra, mennyi mindent tett Szent II. János Pál pápa azért, hogy megértsék az emberek Isten irgalmasságát. Előmozdította a Szent Fausztina iránti tiszteletet, melynek liturgikus emlékezetét ma az egész Egyházra kiterjesztették.

Megérezte, hogy az irgalmasság Isten igazságosságának arca, „és ezt az adományt hagyta ránk: igazságos irgalmasság és irgalmas igazságosság” – hangzott el Ferenc pápa homíliájában, a Szent II. János Pál pápa születése centenáriumán bemutatott szentmisén.

Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír

IMA SZENT II. JÁNOS PÁL PÁPÁHOZ

(részlet)

Szent II. János Pál pápánk! Hálát adok Istennek, hogy Téged nekünk adott. Köszönöm életedet, jóságodat, szeretetedet, áldozataidat, küzdelmeidet az egységért, a békéért, és mindenért, amit adtál nekünk hosszú pápaságod éveiben! Hallgasd meg imáimat, melyeket eléd terjesztek és siess segítségemre! Köszönöm, hogy segítesz! Ámen.

Szent II. János Pál pápa könyörögj érettünk!

Comments are closed.