Jenei Marcell az EJOI válogatott keretben

2020. július 20-21-én tartották az idei válogatóversenyeket, melyeken a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI), a Közép-Európai Informatikai Diákolimpia (CEOI), és az Európai Junior Informatikai Diákolimpia (EJOI) magyar csapatainak tagjai kerültek kiválasztásra. A versenyeken iskolánkat négy diák képviselte, akik az idén elért országos első és dobogós eredményeikkel jutottak be a válogatóba. Idén az ország öt helyszínén rendezték meg, így mi Debrecenben vettünk részt az eseményen.

Az IOI-CEOI válogatón Jedla Martin és Molnár Máté tanulók vettek részt. A 4 fordulós kieséses rendszerű versenyben, sajnos nem sikerült bejutni a 3. fordulóba, így a fiúknak az első nap végén véget ért a megmérettetés.

Az EJOI válogatót július 21-én kedden rendezték. A 15 év alattiak számára kiírt verseny a nagyokéval ellentétben csak 1 napos (2 fordulós) volt, ahol kétszer 2,5 óra alatt kellett bizonyítaniuk rátermettségüket a versenyzőknek.  Iskolánkat Jenei Marcell és Kovács Kristóf képviselte a versenyen.

Az első körben Marci hibátlanul oldotta meg a kitűzött feladatokat. Kristóf sajnos az egyik feladatban sok pontot vesztett, valószínűleg egy kihagyott egyenlőségjel miatt. A második kör nagyszerűen sikerült mindkét tanulónak, minimális pontot vesztettek csak, így szép eredménnyel zárták a versenyt. Azért így mondjuk, hogy pontot vesztettek, mert ezeknél a nehéz versenyfeladatoknál nem az számít, hogy meg tudja-e oldani a kitűzött problémát a tanuló, hanem az, hogy az algoritmus, amit leprogramoz az elég hatékony-e, kellően gyorsan lefut-e, valamint, hogy minden kivételes esetet lekezel-e.

Az összesített eredmények alapján Kovács Kristóf a 7. helyen végzett egy nagyon szoros versenyben, ahol csupán néhány pont választotta el az 5.-8. helyen végzett tanulókat.

Jenei Marcell a 600-ból 584 pontot gyűjtve, stabilan biztosította helyét a 4 fős EJOI válogatott keretben, így képviselheti hazánkat Európa legjobb fiatal programozói között az Európai Junior Informatikai Diákolimpián.

Augusztusban egy többnapos felkészítő tábor vár még Marcira az ELTE Informatikai Karának szervezésében, mielőtt szeptember első hetében részt vennének az Európai Junior Diákolimpián, melyet eredetileg Tbilisiben (Grúzia) tartottak volna, de a koronavírus-járványra való tekintettel úgy tűnik, mindhárom Informatikai Diákolimpiát online keretek között fogják megtartani.
Annak ellenére, hogy mind a négy tanuló először vett részt ilyen megmérettetésen, kiválóan szerepeltek. Gratulálunk az elért eredményekhez!

EJOI válogatóverseny:
Jenei Marcell: A magyar válogatott tagja
Kovács Kristóf: 7. hely

IOI-CEOI válogatóverseny:
Jedla Martin: 26. hely
Molnár Máté: 28. hely

A tanulókat a versenyekre Pacsuta Tibor és Dajka Miklós készítette fel.

Comments are closed.