A Szentírás vasárnapja – a Biblia napja, szeptember 30. – Szent Jeromos ünnepe

“Boldog, aki olvassa”
(Jel 1,3)

A Katolikus Egyházban szeptember utolsó vasárnapja sajátos ünnep, a Szentírás vasárnapja. A Biblia latin nyelvre fordítójának, Szent Jeromosnak az ünnepéhez legközelebb eső vasárnapon a katolikus egyház különös figyelmet fordít a Szentírásra. A hívek közössége fokozott figyelemmel és tisztelettel fordul a Biblia felé.

Ezen a napon a katolikus közösségek a templomokban kiemelt helyre teszik a Szentírást, és hálát adnak Istennek azért, hogy a Bibliát a kezükbe kapták, mert ebből megismerhetik a Teremtő elképzeléseit és akaratát, a helyes erkölcsi értékeket és alapelveket, eligazítást és erőt meríthetnek belőle életük egész folyamán, és bizonyosságot arról, hogy az ember boldog öröklétre kapott meghívást.

2020. szeptember 30. Szent Jeromos (Hieronymus), a bibliamagyarázók és könyvtárosok védőszentje ünnepe. Ezen a napon a Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda Szent József kápolnájában a kollégium történetében először gyűlhettek össze a kollégisták egy különleges kiállítás megnyitójára. Béres Tamás kollégiumvezető kiállítást szervezett a Szent Könyv tiszteletére. Ünnepélyes keretek között nyitotta meg a tárlatot, és mindenkit a Biblia olvasására és mélyebb megismerésére biztatott.

Az orsolyita nővérek, Béres Tamás és Agárdi Sándor tanár urak gyűjteménye bemutatásának elsődleges célja, hogy a kiállított bibliai kéziratok és antik szentírástudománnyal foglalkozó könyvek, nyomtatott Bibliák, bibliafordítások segítségével szemléletes és igényes betekintést adjon a Biblia történetének néhány fejezetébe. A diákok a Verses Szentírás és a Vizsolyi Biblia reprint kiadásait forgatva közelebbről is megismerhetik elődeink igyekezetét a Biblia megismertetésére.

A kápolnai kiállítást tanulóink október 7-ig, Rózsafüzér Királynője ünnepéig tekinthetik meg.

Pankotay Erika kollégiumi nevelő

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.