„Mária, a Szentlélek Mátkája” – kiállítás a Szent József-kápolnában

Pünkösd, a Szentlélek eljövetele ünnepe előtt Mária-képek alkotta magángyűjtemények kiállításának ad helyet a Szent László Katolikus Intézmény Szent József-kápolnája. A kiállításon főként a Kárpát-medence és Európa Mária-kegyhelyeiről származó, Szűzanyát ábrázoló képek, fotók, ikonok láthatók.

A kiállító asztalok mellett rádöbbenhetünk, hogy magyar népünk egy évezrede Szent István királyunk hitéből fakadóan nagyasszonyunknak tartja Máriát. Szent István királyunk neki ajánlotta fel országunkat, innen a név: Regnum Marianum, azaz Mária Országa. „Ha Magyarország megtalálja Nagyasszonyát, akkor életet talál.” – írta egykor Mindszenty József hercegprímás.

Kiállításunk közelebb szeretné hozni mindnyájunk számára a mennyei édesanyát. Oly sok minden elválaszt és megoszt bennünket ezen a világon, jó látni, hogy Mária milyen sok néppel összeköt! A keresztény művészet jellegzetes Mária-ábrázolásai közt megtalálható a trónon ülő Istenanya, királynő, szoptató Mária (Madonna, Istenszülő), Imádkozó, mandorlába (dicsfénybe) foglalt Mária stb.

A sokszínű ábrázolásmódok között mindenki rátalálhat egy-egy kedves képre, amely megérinti a lelket. Kívánom, hogy a kollégistáink közreműködésével rendezett kiállításunk megtekintése folytán a Szűzanyával való kapcsolatunk váljon élőbbé, egyre bensőségesebbé.

Béres Tamás kollégiumvezető

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.