Rákóczi Szövetség – diákutaztatás – magyarországi nemzeti emlékhely program – Recsk

A Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Kollégium 10.A osztályos diákjainak május 28-án lehetősége nyílt a Rákóczi Szövetség jóvoltából arra, hogy ellátogasson Recskre, és megemlékezzen azokról az emberekről, akiket a munkatáborba hurcoltak 1950 és 1953 között.

Diákjaink nagyon várták ezt az utazást, hiszen ősszel már az osztály nyert egy pályázatot a Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programja keretében, viszont a járvány miatt azt sajnos nem valósíthattuk meg.

Kirándulásunkat Gyöngyösön kezdtük, ahol megtekintettük a Mátra Múzeumot, az Orczy-kastélyt és az Orczy-kertet, s közös fotót készíthettünk a hatalmas mamut csontváza előtt. Ezután Recskre indultunk tovább a gyönyörű mátrai szerpentineken. Recsken megtekintettük a munkatábor maradványait. Diákjaink nyitott szívvel és füllel hallgatták az itt élt rabok történetét, hosszasan időztek el egy-egy rab emléktáblája előtt, és néma csendben olvasták a visszaemlékezéseket.

Ezután Egerbe látogattunk el, ahol a bazilikától indulva megtekinthettük a város nevezetességeit. Mindenkinek nagyon jól esett a séta, kikapcsolódás, a közös beszélgetés, kacagás a többhónapos bezártság után.

Még egyszer köszönetet mondunk a Rákóczi Szövetségnek, hogy a teljes útiköltségünket biztosította, és Kaszásné Tóth Judit intézményvezető asszonynak, aki segített bennünket a pályázat benyújtásában. Gazdagodtunk élményekben, ismeretekben, és bízom benne, hogy osztályközösségünk is erősebbé vált. Reméljük, lesz még a későbbiekben lehetőségünk hasonló utazásra.

Máté Csabáné Orosz Beáta
osztályfőnök

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.