A nemzeti összetartozás napja

A trianoni tragédiára emlékezve június 4-ét a Magyar Országgyűlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Ezen a napon a Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda tanulói és tanárai is méltó módon emlékeztek meg történelmünk legsúlyosabb tehertételéről.

A Rákóczi Szövetség ifjúsági szervezetét Sátoraljaújhelyen képviselték fiataljaink. Városi koszorúzáson is részt vettünk.

Alsó tagozatosok, majd felső tagozatosok, végül a középiskolások vettek részt azon a megemlékezésen, melyet általános iskolánk kicsinyei és nagyobb diákjai adtak elő. A negyedikes diákok a magyar zászló színeiben pompázó szalagokkal karjukon, színvonalas tánccal mutatták be az összetartozás lényegét. Felkészülésüket Sajtosné Jámbrik Erika tanító néni irányította.

A történelmi események felidézése mellett nyolcadikos tanulóink szavalatai gazdagították az emlékezést, Nagy-Lakatos Adrienn tanárnő készítette fel őket. Az általános iskola énekkara a Ghymes együttes Kézfogás című dalával fejezte ki érzelmeinket, melyben dutettet énekeltek: Faragó Sándor és dr. Kovácsné Tvergyák Hajnalka énekkarvezetők. Az élő zenei kíséretet Faragó Sándor karnagy és Czakó Attila tanító bácsinak köszönhetjük. Mint 2019-ben, most is csatlakoztunk a magyar összetartozás himnuszának éneklésével Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes kezdeményezéséhez.

A felső tagozatosok számára meghirdetett „Nemzeti összetartozás” plakátkészítő verseny eredményhirdetésére is sor került. Gratulálunk a díjazottaknak!

Igazgatónő beszédeiben kiemelt néhány példát arról, hogy mit tesznek meg a felnőttek a Kárpát-medencében nemzeti összetartozásunk erősítésére a Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztási programja vagy a 15 millió búzaszem, a Magyarok kenyere program segítségével.

Mi, az iskola közössége is tett a nemzeti összetartozás érdekében: Szűz Mária oltalmazó palástja alatt imáink elértek Csíksomlyóra, fiataljaink aktívan részt vesznek a Rákóczi Szövetség programjaiban, énekünkkel, táncainkkal a mai napon is segítettük az összetartozás kifejezését.

Nagy-Lakatos Adrienn történelemtanár

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.