Kirándulás a Recski Nemzeti Emlékparkba

A Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda 11.A osztályos tanulói 2021. június 9-én a Rákóczi Szövetség rendhagyó diákutaztatási programjának keretében osztálykiránduláson vettek részt. A nyertes pályázatnak köszönhetően XX. századi magyar történelmünk egy olyan helyszínére látogathatott el osztályunk, amely eddig számunkra kevésbé volt ismert. Úticélunk a Recski Nemzeti Emlékpark volt, amely az egykori kényszermunkatáborba internáltaknak állít emléket.

Utunk első állomása a gyöngyösi Mátra Múzeum volt. A gyönyörű, klasszicista stílusú egykori Orczy-kastély ad otthont a múzeumnak, ahol megismerkedhettünk az Orczy család történetével. Nagyon érdekesnek találtuk a város történetét bemutató termeket is, de számunkra mégis az ásvány-és őslénytani kiállítás, valamint az élménytér nyújtotta a legizgalmasabb pillanatokat. Az osztály többsége természettudományos érdeklődésű, ezért nem meglepő, hogy a természettudományi pavilon és a pálmaház is lenyűgözte a diákokat.

Utazásunkat folytatva a természet szépségében gyönyörködtünk a Mátra kanyargós hegyi útjain. Recskre érkezve az 1950-1953 között működő kényszermunkatábort kerestük fel. A táborba lépve az egykori őrtorony rekonstrukciója fogadott bennünket. Mint később megtudtuk, több ilyen fogta körbe valamikor a rabok barakkjait, s ezeknek, valamint a dupla szögesdrót kerítésnek köszönhetően szinte lehetetlen volt megszökni a „magyar Gulagnak” is nevezett létesítményből.

Egy rendkívül tartalmas és érdeklődést keltő tájékoztató során megtudtuk, hogy a tábort titokban létesítették, és több mint 1500 fogvatartottat dolgoztattak itt a közeli kavicsbányában úgy, hogy a minimális létfenntartáshoz szükséges ételt, italt sem kapták meg. Folyamatosan kínozták őket, kegyetlenkedtek velük. A diákok megdöbbenve hallgatták a tájékoztatót, és még nagyobb döbbenettel olvasgatták azokat a dokumentumokat, amelyek alátámasztották a hallottakat.

Mélyen megérintette és elborzasztotta őket a sok-sok szenvedés színhelye, miközben bebarangoltuk a terület minden zugát.

A tábor felszámolását 1953-ban Nagy Imre rendelte el. Az egykori barakkokat ledózerolták, hogy nyoma se maradjon. Csak a rendszerváltás után rekonstruálták egyes részeit, és épült egy kis kiállítóterem. Mint megtudtuk, a következő években egy új látogatóközpont létrehozását tervezik, amely remélhetőleg még inkább hozzájárul ahhoz, hogy Recsk az utókor számára örök mementóként szolgáljon.

 Kirándulásunk utolsó állomása Eger volt. Itt már csak a belváros nevezetességeit tekintettük meg az idő rövidsége miatt. Jó volt látni, hogy a többhónapos bezártság után a diákok jókedvűen, felszabadultan beszélgetnek egymással.

Véleményem szerint a diákutaztatási pályázat felhasználása nagyon hasznos volt. Ennek köszönhetően rengeteg új ismerettel és élménnyel gazdagodhattunk. Biztos vagyok benne, hogy ez a tartalmas, kellemes kirándulás tovább erősítette az osztályközösségünket. Köszönet érte a Rákóczi Szövetségnek, és reméljük, hogy a későbbiekben is lesz még lehetőségünk részt venni hasonló programokban.

Kisvárda, 2021. 06. 13.

Jurásné Papp Mónika
osztályfőnök

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.