Határtalanul! … Budapest

Eljött a várva várt nap, amikor a sok-sok tanulás és év végi hajtás után kikapcsolódhattunk. Az iskolától szuper kirándulásra kaptunk lehetőséget, ugyanis a 7. évfolyam a nyertes „Határtalanul!” pályázatunk első lépéseként 2021. június 8-án Budapestre utazhatott.

Igaz, hogy korán kellett kelnünk, de ez senkinek sem okozott problémát az izgalom miatt. A hajnali induláskor még félálomban, csendesen léptünk fel a vonatra, de hamar gyerekzsivaj töltötte meg a kocsit. A hosszú utat jókedvűen sikerült átvészelnünk.

Megérkezve a Nyugati pályaudvarra, gyalogosan gyors tempóra kapcsoltunk, hogy a Lehel téri metróállomásnál Szerafin Tünde tanárnő megvehesse az előre megrendelt csoportos tömegközlekedési napijegyünket. Nem szegte kedvünket, hogy a metró ezen a szakaszon felújítás miatt nem üzemelt. Metrópótló buszra pattantunk, majd a „kis földalattival” – mely, mint megtudtuk, a kontinentális Európa legrégebbi földalattija” – eljutottunk a Vajdahunyad várához.

A Mezőgazdasági Múzeumban ismerkedhettünk meg a lovagok életében használatos eszközökkel, tárgyakkal, mindezt interaktív, játékos verseny formájában. Ezen túl láthattunk hatalmas vadász trófeákat, illetve nemzetünk legsikeresebb versenylovának, Kincsemnek a múltjába, történetébe is betekintést nyerhettünk.

A millenniumi Magyarország jelentős épületeit megidéző Vajdahunyad várából a Hősök tere felé vettük az irányt, ahol csoportba állva fényképezkedtünk. A tér szintén a Millenniumra, 1896-ra készült el. Csodálatos szobrok formájában láthattuk a magyarság nagyjait, mint például a hét vezért Árpád fejedelemmel az élen, illetve a számunkra különösen jelentős személyt, iskolánk névadóját, Szent Lászlót is. Igazgatónőnek köszönhetően róla is sok érdekes dolgot megtudtunk, többek között, hogy a képzőművészeti ábrázolásokon onnan lehet könnyen megkülönböztetni a többi királyunktól, hogy a kezében bárdot, nem pedig kardot tart.

Végezetül kaptunk egy kis időt a kötetlenebb időtöltésre is a Westend Bevásárlóközpontban. Mindenki nagyon élvezte az ott elöltött másfél órát. A megbeszélt időpontban mindenki fegyelmezetten megérkezett a kijelölt találkozási pontra, ahonnan visszaindultunk a Nyugati pályaudvarra. A felszállást követően mindenki érezte a lábaiban a megtett kilométereket.

Fantasztikus napot zártunk, mindenki jól érezte magát. Elmondhatjuk, hogy az észrevétlenül elsajátított új ismeretek birtokában, életre szóló élményekkel, kellemesen elfáradva tértünk haza. Természetesen szüleink vártak ránk a kisvárdai vasútállomáson. Már az autóban kezdődhetett az élménybeszámoló.

Ezúton szeretnénk megköszönni Igazgató Asszonynak, valamint a szervező és kísérő pedagógusoknak (Szabó Sándor és Szerafin Tünde osztályfőnökök, Feigel Attila tanár úr és Leskovicsné Pocsai Ágnes védőnő), hogy részesei lehettünk ennek a nagyszerű kirándulásnak. Köszönjük ezt a fantasztikus kirándulást! Szuper nap volt!

Izgatottan várjuk a szeptemberi folytatást Erdélyben, Szent László nyomában!

Reschner Bence 7.a, Molnár Dóra és Puskás Sára 7.b osztályos tanulók

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.