Búcsúzik a 12.E osztály

 „Régi harcok, régi kopott könyvek
 Derű, mosoly, néha fájó könnyek
 Múlik minden, rohannak az évek
 Búcsút mondunk, múló diákévek.”
(Hemingway)

2021. június 17-én a Szent László Katolikus Gimnáziumban 19 diák fejezte be tanulmányait, ezen a napon kapták kézhez érettségi bizonyítványukat, majd ballagtak el.

A 12.E osztály tanulói humán-nyelvi képzésben vettek részt. Az osztály a nyelvi (angol-német) és a humán (magyar-történelem) tantárgyakat csoportbontásban tanulta. Nagyon sokszínű, kreatív, tehetséges csapat lépett öt éve falaink közé. Volt, aki versenyszerűen sportolt, aki tehetségesen énekelt, hangszeren zenélt, aki szépen rajzolt, olyan is, aki informatikai versenyeken indult.

Az öt év alatt a tanulás, a közös élmények összekovácsolták a közösséget. Rendszeresen jártunk színházba és jöttek hozzánk színészek drámapedagógiai órákra a Móricz Zsigmond Színházból, minden évben része volt adventi készülődésünknek adventi vásár Debrecenben (múzeumlátogatással párosítva).

Nagy hatással volt a tanulók gondolkodására a kirándulás (a Rákóczi Szövetség támogatásával Erdélybe utaztunk), közös lelkigyakorlat, a KÖVET, az iskolai és egyházi rendezvények sora, a múzeumpedagógiai foglalkozások (Szent László nyomában utaztunk a Rétközi Múzeummal kétszer is). Ugyanakkor az utolsó másfél év nagy próba elé állította a diákokat, online készültek az érettségire, elmaradt a hagyományos szalagavató, más lett a ballagás. Elmaradtak közös élmények, személyes találkozások, helyette tanultuk az együttműködést a virtuális térben.

De így is nagyon sikeres időszakot zártunk. A nagyobb óraszámnak a számos középfokú és felsőfokú nyelvvizsga és a sok szép emelt szintű érettségi jegy lett az eredménye. (magyar átlag: 5.0, történelem: 4.8). Végzősként az osztályunk tanulmányi átlaga 4,6 lett, jól vették az akadályokat. Tanulmányi eredményük alapján 11 diák lett kitűnő vagy jeles és kapott nevelőtestületi vagy igazgatói dicséretet, amelyet az érettségi után a ballagáson Kaszásné Tóth Judit intézményvezető asszony adott át. Az osztályunk egyik tanulója, Jurás Dorka kapott idén Szent László-díjat és hatan részesültek Morus-díjban. Jurás Dorka érdemelte ki Kisvárda Város Az év tanulója elismerését a középiskolai kategóriában. A ballagás végén az osztály közös énekkel búcsúzott az iskolától és a tanáraitól.

Köszönöm tanártársaimnak a következetes, ugyanakkor szeretetteljes munkájukat. A szülőknek, hogy támogatták gyermekeiket az öt év alatt és az érettségi időszakban is.

Kívánom mindenkinek, hogy találja meg hivatását! Biztos vagyok abban, hogy mindegyik tanulónk megállja a helyét az életben, mert ügyesek, kitartók, jólelkűek.

„…a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat. Gyökereket, amelyek tartást adnak, hogy tudják hová tartoznak, de ugyanúgy szárnyakat is, amelyek az egyiket a kényszereitől és előítéleteitől szabadítják meg, a másiknak lehetőséget adnak új utakat bejárni, vagy inkább repülni.” Johann Wolfgang von Goethe

Vassné Virga Ágnes osztályfőnök

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.