Pedagógusok lelkigyakorlata zarándoklattal

Kisvárdán, a Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda pedagógusainak tanévkezdés előtti lelkigyakorlatát Juhász Imre atya kísérte, aki Bákonyi János iskolalelkészünk meghívására érkezett közösségünkhöz.

A lelkigyakorlat két fő tevékenység köré épült: gondolatban keresztény pedagógusként kutattuk helyünket a teremtett világban, illetve a zarándokok útjára léptünk, és Mátraverebély-Szentkúton, nemzeti kegyhelyünkön jártunk.

Az útkeresés feladatát a hivatásunk iránt érzett felelősség hatja át, melynek vezérgondolatát Kalazanci Szent József szavait idézve gondolhattuk újra: „A tanítónak olyan feladata van, mint az őrangyaloknak.” Tehát őrködik, vigyáz a rábízott gyermekekre, tudásukat gyarapítja, és példaadással vezeti őket a hitélet felé; munkáját áthatja az igazságosság, a mértékletesség és az irgalmasság. Mindezekből egyenesen következik Imre atya tömör összefoglalása: „Tanárnak lenni nagyon nehéz, de másnak lenni nem érdemes.”

Fontos tehát a bennünk szunnyadó talentumok kibontakoztatása, hogy a gyermekeket – az életkori sajátosságaikat figyelembe véve – jó szóval, kedvességgel, a tudás iránti kíváncsiságuk ébren tartásával vezessük a tudás és a tudományok útján.

Küldetésünk van, melyben legyenek ötleteink és gondolataink frissek, szavaink meggondoltak és szeretetteljesek, tetteink segítőkészek és gondoskodók.

Palócföldön található Mátraverebély-Szentkút, ahová zarándoklatunk vezetett. Intézményünk teljes közössége érkezett nemzeti kegyhelyünkre, ahol együtt vettünk részt a szentmisén, melynek főcelebránsa Palkó Julián ferences atya volt.

Az út, amit közösen tettünk, vezet a közös célunk felé: „Látod tehát, hogy hite együttműködött cselekedeteivel, és cselekedeteiből lett teljessé a hite.” (Jak 2,22)

Takácsné Makrai Éva tanító

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük