Bronzérem az Európai Junior Informatikai Diákolimpián

2021. augusztus 24-28. között rendezték meg az Európai Junior Informatikai Diákolimpiát, melyen Európa 30 országából nem kevesebb, mint 171 fiatal programozó vett rész. A versenyen – melyen 16 év alatti diákok indulhattak – két delegáció képviselte Magyarországot. Négy tanuló hivatalos meghívottként, további négy tanuló pedig a nem hivatalos/gyakorló csapat tagjaként kapcsolódott be a versenybe. Idén a korábbi válogató versenyek alapján Jenei Marcell 10.A osztályos tanuló az utóbbi csapatban kapott lehetőséget.

Az idei megmérettetést Románia szervezte, de a globális járványhelyzet miatt a diákolimpikonok az interneten keresztül kapcsolódtak be a versenybe Miskolcról, a Földes Ferenc Gimnáziumból. Kedden és szerdán még az online értékelő rendszer megismerése és a gyakorlás volt főszerepben, erre 2-2 órát kaptak a tanulók. Az éles verseny csütörtökön és pénteken délben kezdődött.

 A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság az utazás és szállás biztosítása mellett, a Földes Ferenc Gimnázium pedagógusainak segítségével, színes programokat szervezett az olimpiai válogatott tanulók számára, hogy minél jobban megismerjék egymást és Miskolc városát. Egyénenként versenyeztek a diákok, mégis egymástól sokat tanulhattak a programok alatti beszélgetésekből. A gimnáziumban logikai játékokkal töltötték el az időt a tanulók, de meglátogattuk Miskolc belvárosának nevezetességeit, a Diósgyőri várat és környékét, valamint Miskolctapolcán is tettünk egy sétát. Lillafüreden a Szent István barlang cseppköveit csodálhattuk meg és körbejártuk a Palotaszálló környékét is.

Szerda este Miskolc polgármestere várt minket egy fogadással, csütörtök este pedig a Miskolci Egyetemen vendégeskedtünk, ahol megismerkedhettünk a Gépészmérnöki és Informatikai karon folyó munkával. Rövid bemutatókat láthattunk a Mesterséges Intelligencia (Neurális hálók), Programozható áramkörök, PLC programozás témaköreiből, valamint megcsodálhattuk az egyetemen épített önvezető gokartot is. Ezek után ellátogattunk az egyetem egyik műhelyébe, ahol a lelkes hallgatók az egyetem Formula Student versenyautóján dolgoznak. (Ez egy egyetemisták számára kiírt versenysorozat, ahol az autó szinte minden részét (kasztni, futómű, elektronika, stb.) ők tervezik és építik meg.)

Mindkét versenynapon 3 nehéz feladat várt a diákolimpikonokra, melyek megoldására 4 óra állt rendelkezésre. Az első napon Marci a 171 induló közül 32. helyen végzett. Ha csak a hivatalos indulókat nézzük, akkor ez a 26. helynek felelt volna meg. Ezzel a magyarok közül a második legjobb helyezést érte el. A második napi feladatok még nagyobb kihívás elé indították a tanulókat, de Marci itt is ügyesen helyt állt és végül a 39. helyének megfelelően bronzéremben részesült.

Magyarország végül 1 arany, 1 ezüst és 3 bronzérmet szerzett. Ezzel az EJOI 2017 óta íródó történetében a legsikeresebb olimpiáját zárta. A 30 induló ország közül az 5. helyen zárt. Nagy öröm számunkra, hogy iskolánk tanulója, Jenei Marcell is hozzájárulhatott ehhez a sikerhez!

Gratulálunk ehhez az igen kimagasló teljesítményhez! 

Köszönjük tanárainak, Pacsuta Tibornak és Dajka Miklósnak a felkészítő munkát!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.