Kik azok a Máriás lányok?

A Statio Orbis, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén az adományvivők között Máriás lány is Ferenc pápa elé járulhatott.

De kik azok a Máriás lányok?

Településünkön, Ajakon a hordozható Mária-szoborhoz köthető szokásoknak lassan egy évszázados hagyománya van. Az első hordozható Mária-szobrot egy családapa ajánlotta fel az ajaki római katolikus templomnak. Ez az adomány volt köszönetének kifejezése, hogy a Szűzanya hazasegítette családjához az I. világháború viszontagságaiból.

Ezt a viseletet csak hajadon lányok vehették fel, és csak „tisztán” hordozhatták a Mária szobrot. A Máriás lányok viselete a régi menyasszonyi ruhát idézi. A népviseletbe öltözött „Máriás lányok” fehér, nyomott mintás ujjast és fehér selyemszoknyát viseltek, melynek alját körben piros, fehér, zöld selyemszalag díszíti, fekete csipkével szedett piros szőrkötővel. A szoknya alatt 3-4 kikeményített alsószoknya tette kerekké a viseletet. Fekete színű vastag (cérna) harisnyát vagy harisnyanadrágot viseltek, fekete magasszárú cipővel. Hűvös időben fekete selyemsálat is viseltek. A nyakukba „mizlit” tettek, melyet négysoros „gránát” díszített. Régen a hajviseletük is egyedi volt, két ágba fonták, kék, piros és zöld szalagokkal erősítve, és pacsirta kontyot formáltak belőle, hogy a tükrös koszorút megtartsa. A koszorú szebbnél szebb színes virággal, gyöngyökkel, apró kis tükrökkel és ékes kövekkel van díszítve. Jelenleg 12 öltözet ruha áll a vállalkozó szellemű Máriás lányok rendelkezésére.

Kezdetben csak Ajakon, az úrnapi körmeneten, templombúcsún vitték a szobrot, majd Anarcson és Nyírtasson. A közel négy évtized alatt az Ajaki Máriások a hordozható Máriával szinte bejárták az országot. Szombathely – Szeged – Debrecen – Máriabesenyő – Szentkút –Máriapócs – Mezőkövesd, Jézus Szíve búcsú – Budapest, Szent Jobb körmenet – Gyöngyös, hordozható Máriák találkozója.

A XXI. századi ajaki Máriás lányok Mária tisztelők, őrzik őseik szokásait, hagyományait. Hűen tükrözik azt a HITBÉLI meggyőződést, amit szüleik, nagyszüleik átadtak számukra. Bátran felvállalják a hitüket, és a SZŰZ MÁRIA iránt érzett tiszteletüket, amelyet képviselnek.

A mellékelt képek a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye búcsúján, Máriapócson készültek 2021. július 25-én.

Virga Emese, 11.a

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.