Termésáldás, Erasmus+ pályázat projektnyitó rendezvénye a Szent László Óvodában

Az Iskolai és óvodai partnerségek keretében megvalósuló ERASMUS+ pályázat projektnyitó rendezvénysorozatára került sor a Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda óvodai intézményegységében. A „Közösségépítés a humánum erőterében – család és intézmény együttműködésének erősítése” című projekt koordinátoraként a nyitó eseményt Kisvárdán szerveztük meg. A pályázatban az óvodánkon kívül még három intézmény vesz részt partnerként: Pozsonyból és Krakkóból orsolyita rendi óvodák képviselői, Nagyváradról pedig testvériskolánk, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum óvodájának pedagógusai.

Nagy örömünkre szolgált, hogy az Erasmus+ projektnyitó alkalmából a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye tanfelügyeleti főigazgatójának, Némethné Székely Juliannának és az egyházmegye által fenntartott óvodák képviselőinek, óvodavezetőknek és óvodapedagógusoknak is megmutathattuk kreativitásunk és a szülőkkel, nagyszülőkkel közös tevékenységünk terméseit.

Az Erasmus+ pályázat kapcsán a közös keresztény emberi értékek iránti nyitottságot kívánjuk erősíteni a nevelésünkre bízott gyermekekben. A természet változása, a 4 évszak gazdagsága számos lehetőséget ad, hogy köszönetet mondjunk a teremtett világ szépségéért a Jóistennek. Ezen kívül a közösségépítés is célunk, a közös keresztény hagyományok megélése az együtt végzett tevékenységek során.

A projekttalálkozó 1. napja a termésáldás jegyében zajlott, nagyszülős nappal egybekötve.

Óvodánkban a termésáldás sok évre visszanyúló hagyomány. Ebben az évben a „Földi paradicsom” cím alatt, mely a terméseket jelenti, az óvodás gyermekek kedvenc meséit jelenítettük meg termésekből egy tájháznak berendezett házikó mellett.

A nagyszülős nap még nem régi hagyományunk, de annál nagyobb érdeklődésnek, sikernek örvend mind a gyermekek, mind a szülők és nagyszülők körében. A mi nagyszüleink tevékenyen vesznek részt a gyermekek mindennapjaiban. A délután megkóstolásra váró sok finomság is az Ő kezük munkája volt. A régi ízek, a környezet is biztosították a meghitt családias hangulatot, melyhez műsorukkal hozzájárultak a nagycsoportos gyermekek is.

A Jóisten bőséges áldása kísérte a termények, gyümölcsök beérését. Szülők, nagyszülők, óvónők és dajkák egyaránt szorgoskodtak, hogy ünnepi étek legyen a terített asztalunkon. Gyermekeink ügyes, apró kezei is hozzájárultak a gazdag lakomához, ahol Bákonyi János atya, lelki vezetőnk mondott áldást szeretetvendégségünk asztalánál.

A termésáldás videója megtekinthető: https://youtu.be/MdQyTAEi0oU

A háromnapos programsorozat alatt vendégeink betekintést nyerhettek intézményi és óvodai életünkbe, részt vehettek a termésbábok készítésében, közösen ünnepeltünk a termésáldáson. Megismerkedhettek tágabb környezetünkkel, így Szent László és Szent Erzsébet nyomdokaiban Szabolcsra, majd Sárospatakra utaztunk. Esténként szakmai beszélgetéseket szerveztünk. A szakmai programokon kívül igyekeztünk ízelítőt nyújtani a hagyományos szabolcsi ételek ízvilágából. Szombati zárónapunkon az óvoda és a család közötti kapcsolat erősítésére alkalmas lelki programok felé irányítottuk a figyelmet. Közös zarándoklaton vettek részt óvodánk dolgozói és a külföldi vendégek Máriapócson. A kegyhelyen az apák búcsújának előkészületei méltó, szívet melengető lezárása volt a szakmai napoknak.

Dudásné Popovics Angéla
óvoda intézményegység-vezető

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.