Tanévnyitó ünnepség a Szent László Katolikus Intézményben

Kaszásné Tóth Judit 2019. július 01-én kapta meg új megbízatását, a Szent László Katolikus Intézmény vezetését. Legelső tanévnyitó ünnepségét az alábbi idézettel kezdte: „Az Igenek viszik előre a világot, a befogadásból születik az élet!” – igent mondtunk a meghívásnak, hogy folytassuk ebben a közösségben a keresztény értékek megismerését és gyakorlását.

Példákat állított mindannyiunk elé igazgatónő: Böjte Csaba testvér Az örömök útján című könyve alapján első sorban Jézus Krisztust: „Eszményképünk a názáreti csendes, egyszerű életet vállaló Jézus Krisztus, aki becsületes munkával teremtette elő a mindennapi megélhetéshez szükséges javakat”. Példaként állította elénk a Szent Családot, Szent László királyt, az orsolyita nővéreket és II. Rákóczi Ferenc fejedelmet.

Majd az alábbi kérdést tette fel a diákoknak – Szeretnél e kedvesen, a szív bátorságával, tetterősen az értékek szolgálatába állni? Ha figyelsz embertársaidra, ha nyitott vagy a jóra, ha tudsz nap mint nap hálát adni az Úrnak talentumaidért, ha az Úr napján időt szentelsz a Jóistennel való találkozásra, ha felelősséget érzel legalább karnyújtásnyira környezetedért, ha akarsz és tudsz tenni a közösségünkért, akkor már jó úton haladsz.

Gondolatait Böjte Csaba testvér fohászával zárta: „Ragyogtasd fel gyermekeid arcán a te isteni arcod egyik legszebb vonását, a bátorság szép vonását! Szeretettel kérem a bátorság kegyelmét gyermekeinknek, hogy merjenek szembemenni az iskolában, de az élet minden percében a saját korlátaikkal, félelmeikkel.”

Jézus, az emberiség tanítója, benne minden nevelő megtalálja a példaképet, tanárok és tanulók egyaránt arra hivatottak, hogy Jézust szemléljék, aki növekszik bölcsességben, korban és kedvességben, az Isten és az emberek előtt – kezdte ünnepi köszöntő beszédét Palánki Ferenc megyéspüspök a tanévnyitó ünnepségen.

Olyan példakép áll előttünk Jézus személyében, aki ámulatba ejti Jeruzsálemben a törvénytudókat kérdéseinek mélységeivel és figyelmével – folytatta beszédét püspök atya. Jézus minden tanévkezdéskor ajándékot szán mindenkinek és útmutatást is ad. Aki elhatározza magában, hogy ötvözi az iskolát az élettel, a keresztény értékkel, lehetetlen, hogy ne hívja segítségül az Úr lelkét, a kegyelem és a fény forrását.

Jézus Krisztus példakép számunkra és egyben erőnk forrása is. Őreá kell építenünk az elkövetkezendő tanévet, őreá kell figyelnünk, mert Ő a mi mesterünk. Ő az, aki lehetőségeket ad ebben az új évben.

Végezetül ezt kívánta megyéspüspökünk a tanulóknak: „Nyitott szívvel, lelkesedéssel, szorgalommal tegyétek meg kötelességeteket. Az Istennek odaadott élet alapja Krisztusnak a követése. Ezért imádkozunk és kérjük a Szentlélek Úristent és bátorságot adó kegyelmét, hogy megálljuk a helyünket ebben az új iskolai évben.”

Szeptember 2-án a felső tagozatos tanulóknak és középiskolás diákoknak újra kitárta kapuját a több mint 100 éves Szent László Katolikus Intézmény, hogy a tanévnyitó ünnepség után elkezdhessék a 2019-2020-as tanévet. Az ünnepségen hálaadó imát mondtak a történelmi egyházak képviselői, ünnepi beszéddel köszöntötte a tanulóifjúságot Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke és Kaszásné Tóth Judit intézményvezető asszony.

Gondolatait az alábbi fohásszal zárta: „Világosság atyja, tégy minket, tanulókat és tanárokat annak a bölcsességnek részeseivé, amelyet a te fiad, Jézus Krisztus birtokol, mint Mester és Tanító. Oltalmazd és támogasd az iskolai közösség minden tagját, és tégy termékennyé minden őszinte erőfeszítést, hogy az új nemzedékek legyenek sikeresek az iskolában és az életben. Segíts minket, hogy értékesen tudjunk közreműködni a szeretet civilizációjának építésén, nevednek dicséretére és dicsőségére Krisztus a mi Urunk által. Ámen.”

Borus Lászlóné
sajtóapostol

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.