TERMÉSÁLDÁS A SZENT LÁSZLÓ ÓVODÁBAN

„Én Istenem, de jót tettél,
mennyi szépet teremtettél.
Eget, földet, fát virágot,
Ezt az egész nagyvilágot. Amen”

Intézményünk szervezeti egységében, az óvodában már hetekkel ezelőtt elkezdődött a készülődés a termésáldással kapcsolatban. A családok, a gyermekek folyamatosan gyűjtötték az ősz kincseit (gyümölcsök, termések). Mivel hagyományról van szó, az érdekes terméseket is örömmel hozták ovisaink. A pedagógusok is nagy dilemmában voltak a szervezés, megvalósítás kapcsán a járványhelyzetre tekintettel. Majd megszületett az ötlet: az óvoda bejáratát övező udvar megfelelő lesz a kiállítás szervezésére. Itt minden nap minden gyermek, szülő, arra járó megszemlélheti a kiállított bábokat.

Ebben az évben a magyar népmesék adták az ihletet, egy falusi udvart és környékét jelenítettük meg. Erről az elkészült fotók mesélnek. Maga a kiállítási tér három nap alatt népesült be bárányokkal, cicával, gólyával, mókussal, asszonnyal, juhásszal. Öröm volt nézni a hazainduló gyermekek arcát, mikor felfedeztek egy-egy új állatot, szereplőt. S jó volt látni a szülők csodálkozó tekintetét: „Ismét felülmúltátok magatokat.”

A korábban sok vendéget befogadó rendezvényre terveztük nemzetközi Erasmus+ projektünk első nagyszabású projektnapját, ahol krakkói, pozsonyi és nagyváradi projektpartnereink óvodapedagógusainak is megmutattuk volna jógyakorlatunkat. Partnereink rendhagyó formában, filmfelvételen láthatják, hogyan ünnepeltünk óvodásainkkal, az élménypedagógia milyen módszereit alkalmazzuk a hagyományőrzés és a teremtésvédelem terén.

A termésáldás napján, Szent Orsolya ünnepén a nagyszülős napot nem hagyhattuk ki. A nagymamák alig várták, hogy segíthessenek, ők is hozzá tehessenek valami jót, szépet, maradandót unokáik életéhez. Igaz, kevesebben, mint az előző évben, és a gyermekektől távol, de a finom almás pite, amit csak a nagyi tud ilyen finoman elkészíteni, megsült, és el is fogyott a gyermekek jóvoltából. Délután a mindennapi kenyerünk elkészítését is figyelemmel kísérhették a gyermekek, saját kemencénkben sült a cipó, lángos.

A termésáldáshoz a szabadtéri ünnepi asztalra felkerültek a legszebb gyümölcsök, zöldségek az ünnepi kosárban, valamint az első frissen sült sonkás tekercs is. Bákonyi János atya vezetésével, az intézmény vezetőivel, az orsolyita nővérek jelenlétében együtt imádkoztunk, énekeltünk, megköszöntük a sok-sok szépet és jót a Mennyei Atyának.

Sok-sok élménnyel gyarapodtunk az elmúlt másfél hét alatt.

Dudásné Popovics Angéla óvodavezető

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.