Osztálykiránduláson a 9.b!

A Rákóczi Szövetség diákutaztatási pályázatának lehetőségével éltünk a Szent László 9.b osztályával. Rendhagyó 20. századi magyar történelem tanulmányi útra indultunk több emlékhelyet meglátogatva. Az első úti cél a sátoraljaújhelyi Magyar Kálvária volt, amely egy történelmi emlékhely a Zempléni-hegységben található Szár-hegyen. Az emlékmű Trianonra emlékezve, az elcsatolt országrészeknek és városoknak állít emléket. Az emlékhely 14 stációján keresztül juthattunk a Szár-hegy tetején lévő Országzászlóhoz. A 14 „stáció” 14 bástyaszerű építmény, amely elcsatolt városokat, országrészeket jelenít meg Jézus Krisztus szenvedéstörténetével párhuzamot állítva.

Következő megállóhelyünk Tokajba vezetett, ahol a tokaji vasútállomással szemben az 1934-ben felavatott országzászló emlékművet és a Nagy-Magyarországot ábrázoló alkotást tekintettük meg. Az emlékmű a trianoni békediktátum történelmi következményeit fejezi ki. A történelmi Magyarországot fekete kővel, a Csonka-Magyarországot fehérrel, országunk nagy folyóit pedig kékkel jelölték rajta. Az emlékmű felső részén a Szent Korona látható a következő felirattal: „Hiszünk Magyarország feltámadásában”.

            Utolsó állomásunk a Tokaji Világörökségi Bormúzeum volt, ahol a tokaji borvidék mellett európai (osztrák, francia, német, portugál és svájci) világörökségi termőterületekkel is megismerkedhettünk. A Tokaj-hegyaljai borvidéket a hagyományos kiállításon túl digitális és interaktív keretek között fedezhettük fel, valamint különböző feladatokat tudtunk megoldani. A környék tájait gyalogosan, kerékpáron és autóban ülve utazhattuk körbe, mindezt az épület falain belül!

            A Rákóczi Szövetség rendhagyó diákutaztatási programja a nem mindennapi történelemóra keretein belül kiváló lehetőséget biztosított hazánk 20. századi történelmének megismerésére, a történelmi események emlékhelyeinek felkutatására!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.