Árpád-házi Szent Erzsébet nap az intézményünkben

,,A vagyon nem növeli belső értékünket, csak lehetőséget ad, hogy sok jót tehessünk”– vallotta Szent Erzsébet, aki a középkor egyik legismertebb és legkedveltebb szentje.

Ő is eszerint élt és cselekedett nap, mint nap. Királylányként, mesébe illő módon gondoskodott az elesettekről. Szívében különleges helyet foglaltak el a gyerekek, akik számára menedékhelyet nyitott.

Rokonai nem nézték jó szemmel, nem értették, hogy miért akarja szolgálni, segíteni a rászorulókat. A legenda szerint egyszer éppen a szegényekhez tartott kenyérrel teli kötényével, amikor az uralkodóházból valaki feltartóztatta, látni akarta, mit visz. Csak annyit válaszolt: rózsákat. S csodák csodájára, amikor a fukar rokon a kötényébe nézett, csak rózsákat látott. Isten ily módon segítette meg, hogy ne kerüljön Erzsébet kényelmetlen helyzetbe, s így erősítette meg abban a hitben, hogy helyesnek tartja azt, amit tesz.

Rá emlékeztünk 2021. november 19-én. Az általános iskolában a faliújságra kirakott ismeretterjesztő írások révén ismerkedhettek meg tanulóink az életével, s a hozzá kapcsolódó legendával. S készült az ünnepi műsor is az alsó tagozatos gyerekek bevonásával, de a vírushelyzet miatt ez nem valósulhatott meg.

A felső tagozatos diákjaink sem tétlenkedtek, felajánlásaikból egy autó csomagtartója lett tele süteményekkel, melyet a Mándoki Gyermekotthon lakóinak, dolgozóinak adott át Kaszásné Tóth Judit intézményvezető asszony és Szabóné Takács Karolina intézményvezető-helyettes. A testnek örömet szerző édességek mellé, lelki táplálékként, Isten megerősítő igéit tartalmazó képeslapokat is vittünk. A megjelenteket Radvánszki Csenge, az általános iskolában működő diákönkormányzat képviselője köszöntötte.

Szent Erzsébet sok-sok ember, gyerek arcára varázsolt mosolyt. Reméljük, ez nekünk is sikerült.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.