Myra püspökéről tanultunk

A héten hittanórákon sok-sok mindent megtanultunk Szent Miklós életéből.

A Kett-módszer segítségével elutaztunk Myra városába, ahol a csillagos éjszakában tanúi lettünk a szent legismertebb legendája eseményeinek: Miklós püspök az éjszaka sötétségében a kolostora szomszédságában lakó szegény lányoknak pénzt dobott be az ablakon. 

Szent Miklós Krisztus után 245-ben a kis-ázsiai Anatóliában, Patara városában született egy gazdag család gyermekeként. Már gyermekkorában is történtek vele csodák. Alig kezdte el iskoláit, mikor Patara városában nagy járvány tört ki, és mint kisgyermek, árvaságra jutott. Ezért a szüleitől örökölt hatalmas vagyonával a város kolostorába költözött Patara érsekéhez, aki apja testvére volt. Az ő felügyelete mellett nevelkedett, s gyermekévei alatt megszerette a kolostori életet, majd iskoláinak befejeztével a papi hivatást választotta.

Bárki kérte, Miklós mindig segített. Emberszeretete, segítőkészségének híre messze földre eljutott. Az emberek kezdték imáikba foglalni a nevét. 270-ben a Jeruzsálembe tartó zarándokútján a viharos tengeren hajósok életét mentette meg, ezért tisztelik védőszentjükként a tengerészek! A zarándokútról visszafelé betért imádkozni Anatólia fővárosába, Myra városába, ahol legendás körülmények között püspökké választották.
52 évig volt püspök. Az évek során szeretete, a gyerekekkel, emberekkel való törődése miatt megszerették. Vagyonát a gyerekek és az emberek megsegítésére fordította. Egyszerű emberként élt a nép között, miközben tanított és szeretetet hirdetett. Esténként órákig sétált a városka utcáin, beszélgetett az emberekkel, figyelt a gondjaikra.

Szent Miklós nekünk is lehet példaképünk!

Járjunk mi is nyitott szemmel és szívvel! Hiszen szép az adakozó szív, Istennek tetsző!

Votykuné Aradi Angéla hittanár

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.