Legény Máté alkotásai a DIÁKMŰHELY sorozatban

Iskolánk, a Szent László Katolikus Középiskola 30 éves születésnapját ünnepelve újabb kiállítás nyílt intézményünk aulájában.

A Diákönkormányzat által támogatott kiállítássorozatban most Legény Máté 10.b osztályos diákunk mutatja be alkotásait.

A magyar kultúra napját is méltóan ünnepelhetjük Máté szakmai alázatot sugárzó tollrajzaival, hiszen a magyar történelem jelentős eseményei, versillusztrációk, épített örökségünk emblematikus erődítményei, pl. a Vajdahunyad vára, Boldogkő vára egyaránt megjelennek a kiállításra hozott rajzain.

Külön figyelmet érdemelnek a szentek életét feldolgozó alkotásai. Köztük védőszentünk, Szent László legendáinak képciklusai lehetőséget nyújtanak a kiállítás látogatóinak, hogy felelevenítsék vagy megismerjék választott példaképünk életét.

Máté a kiállításmegnyitón is értékes gondolatokkal gazdagította az érdeklődőket.

Így vall alkotómunkájáról: „Az évek során kialakult egy saját stílusom, ebben igyekszem kifejezni a gondolataimat a rajzaimon keresztül. Katolikus hitem cselekvő részvételre buzdít az egyházban, rendszeresen ministrálok a templomban, illetve munkáim jelentős részét az egyházi témák adják. Történelmi tematikát is szívesen választok. Igyekszem élményt nyújtani munkáimmal a művészetet kedvelő embereknek. Alkotásaimat meghatározza az aprólékos kidolgozottság és az igényesség. Rajzaimat bal kézzel, grafit vagy színes ceruzával, illetve különböző színű tollakkal készítem. Alkotómunkám közben vagy zenét hallgatok vagy különböző történelmi vonatkozású filmeket nézek.”

Köszönjük, hogy Rozinka László tanár úr, akire Máté mestereként tekint, inspirálja, motiválja tanítványát. Ennek köszönhetően Máté kimagasló eredményeket ér el országos és nemzetközi képzőművészeti pályázatokon, könyveket illusztrál és lehetőséget kap munkái kiállítására.

Legény Máté kiállítása művészetek találkozását tükrözi: a versek, novellák, történelmi visszaemlékezések részletei gazdagítják a könyvillusztrációkat.

A kiállítás megnyitó híven követte a Muzsikál a lélek irodalmi antológiából vett gondolatot:

„Költő, szívek húrján játszol,
s elvarázsol
éjjel a szférák zenéje…”

Köszönjük, hogy a szférák zenéjébe beavatást nyerhettünk a kiállítás megnyitóján szentlászlós diákjaink előadásában. Máté Csaba Csongor (8.a) csellójátéka Vivaldi 3. szonátájának részletét, Papp Júlia (3.b) hegedűjátéka pedig Sugár Rezső Dal és tánc című művét tolmácsolta a tárlat megnyitójára összegyűlt érdeklődőknek.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.