Emléktábla avatáson a szentlászlós kollégisták

A X. Emlékmenet a Doni Hősökért Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 38 települését érintette. A 200 kilométeres gyalogmenet során minden érintett település lakosai, fiataljai találkozhattak a Magyar Honvédség II. világháborús „korszakával” a kadét hagyományőrzők közreműködésével.

Az emlékmenet lezárásaként Kisvárda városában, a doni hősök tiszteletére, emléktábla szentelésre és megáldásra került sor. A jeles eseményen és koszorúzáson intézményünk vezetője, nevelői és kollégistái is részt vettek. Diákjaink a korhű II. világháborús egyenruhák és harci eszközök bemutatásán át betekintést nyerhettek a Don-kanyari offenzíva történelmi eseményeibe.

Az ünnepségen való jelenlétünk által nemzeti identitásunkat erősítő, rendhagyó megemlékezésben lehetett részünk, ahol átélhettük a hősök, elesettek és hazatérők hazánk iránti áldozatát. Megfoganhattak bennünk Leleszi Tibor polgármester úr ünnepi gondolatai, hogy a múltunkat, nemzeti gyökereinket is fel kell építeni magunkban. Nem utolsó sorban megérinthettek minket a HAZA lényegét jelentő gondolatok is Tiszai Nagy Menyhért tollából, ahogyan Baracsi Endre, a Megyei Közgyűlés alelnöke felidézte azokat számunkra: „A Hazáról sok mindent el lehet beszélni. A Hazát elmondani nem lehet. A Haza az az Otthon, amely annyira fáj, mint amennyire vágyni vagyunk képesek…

Pankotay Erika kollégiumi nevelő

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.