Szent József példája, ahogyan a Szent László Óvoda pedagógusaiként megéltük Pozsonyban

A Szent László Katolikus Óvoda Erasmus+ pályázatban vesz részt, Közösségépítés a humánum erőterében – család és intézmény együttműködésének erősítése címmel. A lassan egy éve folyó projektben igyekszünk minél több programot szervezni az együttműködés erősítése, mélyítése kapcsán az óvodai közösségünkben.

A projektben óvodánkon kívül az orsolyita rend által fenntartott pozsonyi, krakkói óvodákkal, valamint a nagyváradi Szent László katolikus testvérintézménnyel van partneri kapcsolatunk. Az együttműködés fő célja jó gyakorlatok bemutatása, azok beépítése saját intézményi munkánkba.

A projekt keretében a videokonferenciákon, megbeszéléseken kívül mód van a személyes találkozásokra is. Ennek tettünk eleget 2022. március 18-20. között 12 fővel a pozsonyi (bratislavai) orsolyita katolikus intézményben. A 3 napos találkozó első napján műhelymunkában vettünk részt az óvodában.

A téma: Szent József, a családok, munkások (kézművesek, ácsok, favágók, asztalosok) védőszentje.

Megismerkedhettünk azzal, hogy a pozsonyi óvoda korcsoportok szerint hogyan hozza közel a gyermekekhez a foglalkozásokat úgy, hogy azokban nagy szerepet kap a népi hagyományok ápolása is. Láthattuk, hogyan barátkoznak a hegedűvel, majd készítik el azt kartonpapírból, hogyan agyagoznak, korongoznak. Tapasztalhattuk, hogy az óvodások nagy érdeklődéssel ismerkedtek meg a gyapjúval, próbálkoztak a nemezelés alapjaival. A kismesterségek egy részét látogatásunk során mi, vendég óvodapedagógusok is kipróbálhattuk mikrocsoportokban. Volt, aki csuhébabát készített, üveget festett, karkötőt szőtt, dróthajtogatással alkotott tárgyakat. Felejthetetlen, odafigyelést igénylő munka után büszkén mutattuk meg egymásnak saját alkotásainkat.

A nap lezárásaként, mindannyian egy lélekemelő találkozáson vehettünk részt. Az orsolyita kolostorba látogattunk, ahol nagy szeretettel fogadtak minket a nővérek. A rendház megismerése során jártunk a kápolnában, ahol pozsonyi látogatása alkalmával Szent II. János Pál pápa is sokat imádkozott. A kripta síremlékei az orsolyita rend történelmi múltjába is betekintést adtak. Az ebédlő szépsége, freskóinak gazdagsága mindenkit ámulatba ejtett.

A projekt második napján Sastinban jártunk. Sasvár 1732 óta kegyhely, kegyszobra a Fájdalmas Szűzanyát ábrázolja. A hatezer ember befogadására alkalmas templom a pálos rendiek építészeti igényességét tükrözi. 1964-ben a kegyszobor négyszáz éves ünnepén VI. Pál pápa a sasvári templomnak bazilika minor rangot adott. 1990-től a szalézi szerzetesek vették gondozásukba Sasvár kegyhelyét, majd a közelmúltban újra a pálosok vették át a szolgálatot.

A templomban tett történelmi zarándoklat után a projektpartnerek az orsolyita nővérekkel közös szentmisén vettek részt a bazilikában.

Pozsonyba visszatérve a főváros műemlékeivel, a város szépségeivel ismerkedhettünk meg. Ellátogattunk a Szent Márton-dómba, mely a város legnagyobb és legjelentősebb római katolikus temploma, ahol tizenegy Habsburg-házi magyar uralkodót és nyolc magyar királynét is megkoronáztak. A koronázási menet útvonalán tett séta során több műemlékkel, történelmi eseményhez kapcsolódó történettel ismerkedhettünk meg.

Az este nagy részében az óvodában közös találkozón, beszélgetésen vettünk részt, az ütemtervnek megfelelően a fenntarthatóság, a hitélet témakörében cseréltünk tapasztalatokat. Betekintést kaptunk az intézmény életébe, megismerkedhettünk az oktatási rendszerükkel, az óvoda napi és hetirendjével is. Mindezeket testközelből szemlélhettük meg az óvodai csoportszobákban és iskolai termekben. Rengeteg ötletet gyűjtöttek a jelenlévő pedagógusok, villogtak a vakuk, készültek a fotók, s a fejekben már meg is fogalmazódtak az ötletek, hogyan tudjuk a megszerzett ismeretet, ötletet, beépíteni a mi ovis életünkbe.

A vasárnapot szentmisével kezdtük. Nagyon hálásak vagyunk a szlovák szervezőknek, hogy magyar misén vehettünk részt a ferencesek templomában.

A nap további részében a pozsonyi várba látogattunk el, mely mára szépen felújított emléke a magyar történelemnek is, csodálatos kilátás nyílik innen a Dunára, a városra.

A három nap alatt a történelmi város szépségein kívül gasztronómiai túrán is járhattunk, megismerkedve a tájegység finomságaival.

Minden szempontból tartalmas, feltöltődést nyújtó, élményekben gazdag három nap áll mögöttünk, s várjuk a következő találkozást, már Nagyváradon.

Dudásné Popovics Angéla
intézményegység-vezető

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.