Költészet napja a Szent Lászlóban

„Harminckét éves lettem én / meglepetés e költemény….”

Április 11. a magyar költészet napja. 1964 óta kötődik ez a jeles esemény József Attila születésnapjához, bár az első ilyen ünnepet 1956-ban tartották. A Szent László Katolikus Középiskola és Általános Iskola diákjai saját verseikkel és kedves költőik alkotásainak bemutatásával köszöntötték a magyar költészetet.

Természetesen ezen a napon nem csupán a 117 évvel ezelőtt született József Attila előtt tisztelegtünk – hiszen irodalmunk más jeles képviselője, például Márai Sándor is ezen a napon látta meg a napvilágot -, hanem valamennyi magyar lírikus előtt is, legyen szó a legrégebbi verselőről vagy kortárs költőről.

„A költészet közös kincs, éppen ezért érdemes belőle gazdagodnunk… Igen, ha az ember nem olvas költeményeket, olyan mintha nem látna, nem beszélne, nem érezne, nem élne… a költészettelen élet nem élet.” Weiner Sennyey Tibor gondolataival nyitottuk meg az ünnepi napot, majd Kovács Zsuzsa 10.B osztályos tanulónk saját versét mondta el, amellyel a Katolikus Kulturális Hetek keretében meghirdetett országos vers-és novellaíró pályázaton nyert első helyezést. Ezt követően Hamvas Béla: Isten tenyerén ébredtem c. verse hangzott fel Kovács Ádám (12.A) tolmácsolásában.

A rádión keresztül intézményünk apraja-nagyja egész nap hallgathatta József Attila csodálatos, megzenésített verseit.

Természetesen a játék sem maradhatott el. Általános iskolásaink és középiskolásaink is lelkesen próbálták kideríteni, hogy kiket is ábrázolhatnak az aulában elhelyezett képek. A magyar líra jeles képviselői egy-egy alkotásukból vett idézetben „bújtak” meg, de diákjaink kitartóan igyekeztek megfejteni titkaikat. Nagyon sok jó megoldás érkezett. Az eredmények összesítése még folyamatban van.

Köszönjük Jurás László tanár úrnak és Molnár László rendszergazdának, hogy segítségünkre voltak a költészet napi projektünk megvalósításában.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.