Gondolatok és képek a 30. Varadinum rendezvényt nyitó szentmiséről

A Nagyváradi Római Katolikus Székesegyházban a Szent László Egyházmegyei Zarándoknappal kezdődött meg a 30. Festum Varadinum, Nagyvárad két héten át tartó egyházi, kulturális és civil rendezvénysorozata.

A 30. év számunkra is kitüntetett fontossággal bír, hiszen iskolánk 30 éve áll védőszentünk, Szent László oltalmában. Bátran mondhatjuk, hogy ezzel a zarándoklattal új hagyományt indítunk: szeretnénk húsvét ötödik vasárnapján a jövőben is Szent László tiszteletéről tanúságot tenni Nagyváradon.

Testvériskolánk, a Nagyváradi Római Katolikus Teológiai Líceum közösségével együtt vehettünk részt az ünnepélyes szentmisén, melyet Dr. Veres András győri megyéspüspök celebrált.

Óvónőink egy Erasmus+ pályázat keretében már péntektől vendégei voltak testvériskolánknak. A felújított Püspöki Palotában már megtapasztalhatták Böcskei László nagyváradi megyéspüspök úr vendégszeretetét. Akkor a püspökség kiállítótermében üvegbúra alatt láttuk Szent László hermáját, a szentmise és körmenet alkalmával viszont a tiszteletre méltó relikvia közelségét élhettük át.

Szentlászlós zarándok közösségünk néhány gondolata a szentmiséhez kötődően:

„Külhonban együtt imádkozni – magyarokkal, magyarokért, szentlászlós közösségben – felemelő.”

„Életemben már nagyon sokszor énekeltem a magyar himnuszt. Ki nem hagynám, hogy énekeljem, amikor annak alkalma van. Most azonban, csak az első sor után tudtam becsatlakozni az énekbe, mert a könnyeimmel küzdöttem, annyira megható volt, hogy Nagyváradon, abban a hatalmas székesegyházban, ami telis-tele emberrel, mindannyian a magyar himnuszt énekeljük teljes szívből, ahogy a hang csak ki tud fakadni belőlünk. Egyek vagyunk mindörökké!”

„Elérzékenyültem, látva a rengeteg embert, aki mind azért jött, hogy tanúságot tegyen Szent László iránti tiszteletéről.”

„Könnybe lábadt szemmel énekeltük együtt a magyar himnuszt országhatárunkon túl élő magyar testvéreinkkel.”

„Felemelő érzés volt a szentmisén való részvétel. Az együtt töltött idő lelkünk épülésére szolgált.”

„Gyönyörű dallamok, Mozart D-dúr miséje, a Szent László-énekek gazdagsága – mind örömmel töltötte el a szívem.”

„Felejthetetlen számomra a házastársi hűség, szeretet, tapintat és figyelmesség példája, egy idős házaspár: az „engesztelődjetek ki egymással” felszólításra a bácsi gyöngéd puszival köszöntötte tolószékben ülő hitvestársát.”

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.