„Egy a múltunk, egy a vérünk, egy a nemzetünk.”

Ennek a gondolatnak a jegyében fejezték ki magyarságukat, összetartozásukat 2022. június 3-án a Szent László Katolikus Gimnázium és Általános Iskola tanulói a nemzeti összetartozás emléknapja alkalmából készített városi és iskolai műsorukban.

„1920. június 4-én délután 16 óra 30 perckor írták alá a trianoni békediktátumot, amely a magyarság számára a rendkívüli társadalmi és gazdasági veszteségeket, és soha begyógyulni nem tudó sebeket okozott.” Elszakított egymástól családokat, testvéreket. Intézményünk tanulói dalokban, versekben és táncaikban is vallottak arról, hogy a nagyhatalmak 102 évvel ezelőtti döntése húzhatott ugyan magyar és magyar között mesterséges határt, de a szívek és lelkek közötti kapcsolatot semmilyen vonal és sorompó nem korlátozhatja, tépheti szét.

Az „elszakítás gyászának méltósággal való elviselését és az igaz összetartozás örömét” kifejező műsor jelentőségét az is emelte, hogy a szereplők, előadók között kárpátaljai és erdélyi magyarok is voltak. Akik akkor a színpadon álltak, és kezük összefonódott, nem csupán jelképesen, hanem valóságosan, szívből és őszintén mondhatták: „mert mi összetartozunk”. A városi és iskolai megemlékezésre a diákokat Nagy-Lakatos Adrienn, Sajtosné Jámbrik Erika, Jurásné Papp Mónika tanárnők és Faragó Sándor karnagy készítették fel. Köszönjük Palkovicsné Nagy Gabriella tanárnő áldozatos munkáját is. Az ünnepi műsor után intézményünk tanulói táncházban vehettek részt, ahol a talpalávalót a Bakos Banda húzta. Nekik és zenéjüknek köszönhetően újabb lehetőséget kaptak diákjaink, hogy megértsék, milyen sokszínű, sokoldalú nemzet a magyar.

Miközben mi itt helyben fejeztük ki érzéseinket, iskolánk tanulói és dolgozói Kaszásné Tóth Judit intézményvezető asszony vezetésével a nemzeti összetartozás napján a pünkösdi fogadalmi búcsún vettek részt Csíksomlyón, legnagyobb nemzeti kegyhelyünkön. Szűz Mária oltalmazó palástja alatt több százezer magyarral együtt élhették át az összetartozás lélekemelő és megerősítő érzését.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.