Projektnap Szent Gellért ünnepén

„Mindazt tehát, aki megvall engem az emberek előtt,
én is megvallom mennyei Atyám előtt.” (Mt 10,32)

A Szent László Katolikus Intézmény projektnapot tartott a magyar katolikus egyház első vértanúja, Szent Gellért ünnepén. A nap osztályfőnöki órákkal vette kezdetét. Az első szentmise keretében a középiskolás gólyákat fogadta be közösségünk. Az ifjúsági énekes szentmisén ünnepélyes fogadalmat tettek a kilencedikesek, hogy tetteikkel öregbítik iskolánk hírnevét, talentumaikat kibontakoztatják. Ezután a gólyák átvették a 10. évfolyamos diákoktól a szentlászlós jelvényüket. Köszönjük a Via Cantus zenekar szolgálatát, mely arra buzdított minket, hogy újra tiszta szívből énekeljünk az Úrnak.

A második szentmisén az általános iskolások és nagycsoportos óvodásaink vettek részt. Az óvodásaink Dudásné Popovics Angéla óvodavezető segítségével helyezték az oltárhoz a terméseket. Az ifjúsági énekek szép zengéséhez énekkarosaink járultak hozzá. A termések és a kenyér megáldása után jó hangulatú akadályversennyel, városismereti sétával folytatódott a nap. Az alsó tagozatosok a tanító nénik által vezetett kézműves foglalkozásokon is közelebb kerülhettek Szent Gellért püspök személyéhez.

A szentmisén Bákonyi János atya Máté evangéliumának sorait idézve hívta fel figyelmünket a közelgő népszámlálás fontos momentumára: valljuk meg bátran Krisztushoz tartozásunkat. Majd felidézte a 980 körül Veronában született György életét, akit szülei – fogadalmukat megtartva – ötévesen, betegségéből felgyógyulva, egy bencés rendi kolostorba adtak. A művelt, tudományokban jártas pap édesapja halála után vette fel a Gellért nevet.

Szent István király már az első találkozásuk után rábízta Imre herceg nevelését. Gellért templomokat épített, plébániákat alapított, és kiváló szónok hírében állt, aki különös gondossággal tanította az embereket is.

Szent Gellértre olyan itáliai teológus tudósként emlékezünk, aki magyarságát a lelkében hordozta. Alakja valódi minta a kultúra és a nevelés felé nyitott, művelt, a gyermekek nevelését őszinte szeretettel fogadók számára.

Takácsné Makrai Éva, Arculat munkaközösség-vezető

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.