Megyek túlra – emlékezés a Felvidékről kitelepített magyarságról

Az Országgyűlés döntése alapján április 12-ét 2012 óta a Felvidékről kitelepítettek emléknapjaként tartjuk számon. Erre emlékezve intézményünkbe látogatott Jezsó Ákos író, újságíró, akinek őseit szintén a Felvidékről telepítették Magyarországra. Éppen ezért különösen hiteles volt az ő előadásában hallani azokat az emberi történeteket, amelyek mind-mind arról szóltak, hogy 1945 után a Felvidéken élő magyarokat hogyan fosztották meg életlehetőségeiktől, vették el javaikat, toloncolták ki őket otthonaikból, szülőföldjükről; később pedig deportálásokkal, kényszermunkával és a reszlovakizációval próbálták megtörni a kisebbségi öntudatot.

Mindezt csupán azért, mert magyarok voltak. Jezsó Ákos regényei, a Megyek túlra valamint a Gyertya a ködben szintén ezekről az emberi történetekről szólnak. A szerző összegyűjtötte a családi legendáriumban őrzött történeteket, nagyszülei emlékeit, akik maguk is átélték a II. világháború utáni keserű jogfosztottság időszakát, a kitelepítést, amelyeket aztán rendkívül olvasmányos regény formájában tárt az olvasóközönség elé. Ebből is kaphattak egy rövid ízelítőt diákjaink az előadás során.

Köszönjük ezt a rendhagyó megemlékezést, a különleges író-olvasó találkozót a Rákóczi Szövetségnek, valamint Kaszásné Tóth Judit intézményvezető asszonynak.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.