Erős mezőnyben a RoboCup-on

A Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda egy csapattal ott lehetett az idei RoboCup 2023 világverseny junior kategóriájában Bordeaux-ban, Franciaországban 2023. július 4-10. között.

Már az utazás előtt sem volt hiány izgalmakban, hiszen a szervezők több mint egy héttel a verseny kezdete előtt kérték beküldeni azokat a dokumentumokat, amelyek beszámítanak a pontozásba, ezért ezeket hamarabb kellett elkészítenünk. Ez három dolgot takar:
– egy technikai leírást a használt programokról, a robotunk felépítéséről és a csapat bemutatásáról
– egy részletes naplót a felkészülés lépéseiről
– egy posztert, ami összefoglalja az előbbi kettőt, és a helyszínen kell kihelyezni, valamint bemutatni a többi csapatnak és az érdeklődő közönségnek

Az izgalmak a versenyen folytatódtak, ahol a rescue simulation kategóriában végül a 10. helyet szerezte meg a Serverhu.eu elnevezésű csapatunk, melynek tagjai: Barkóczi Péter, Lévai Dávid, Molnár Eszter és Porvázsnyik Tamás volt. A csapat körről körre javulva egyre több pontot ért el, ám ez még így is kevésnek bizonyult a távol-keleti csapatok szintjének eléréséhez.

A RoboCup verseny célja elsősorban a tanulás, ezt szolgálja az úgynevezett superteam versenyszám, ahol több csapatnak kell együtt dolgoznia egy új feladaton. Diákjaink az ArSiS nevű japán csapatot kapták társként, és végül a 2. legtöbb pontot érték el a két futamos superteam versenyben. Köszönjük a csapattagoknak (Keiichiro Hayashi, Hikaru Kajita, Akihiro Yamashita, Kohhei Yamashita) és felkészítőiknek (Yamashita Masako és Emiko Masako) a közös munkát, sokat tanultunk tőlük!

Diákjaink sok tapasztalatot szerezhettek a versenyek során, új barátokra tettek szert, használhatták nyelvtudásukat, új ötleteket meríthettek a további megmérettetésekhez. Jó kapcsolatot alakítottak ki a japán mellett, a német és az argentín csapattal is.

A fárasztó verseny levezetéseként megtekintettük Bordeaux nevezetességeit, egy nagyon látványos virtuális kiállítást az egykori tengeralattjáró-bázison, amely Dali és Gaudi munkásságát tárta elénk igen egyedi formában. A Szent Mihály Székesegyházban mécsest gyújtottunk és hálát adtunk, hogy idáig eljuthattunk. Az utolsó napon pedig tettünk egy kirándulást a közeli Arcachon-ba, az Atlanti-óceán partjára, ahol Európa legnagyobb homokdűnéje található, a Dune du Pilat.

Szeretnénk megköszönni az iskola vezetőségének, a fenntartónak, Palánki Ferenc püspök atyának, hogy lehetővé tették a versenyen való részvételt. Köszönjük a diákok rengeteg munkáját, amit a felkészülés és a verseny alatt tanúsítottak!

Gratulálunk a versenyzőknek és további sok sikert kívánunk az újabb megmérettetésekhez!

Pacsuta Tibor és Jurás László
felkészítő tanárok

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.