Egyházmegyei szavalóverseny Nyíregyházán

2024. 02. 24.

„A vers fényűzés, ezért nélkülözhetetlen.
A vers szünet a mindennapi életben, amelytől megújulunk.
A vers tanít befelé figyelni.”
Kodolányi Gyula

A hétvégén került sor az egyházmegyei szavalóverseny döntőjére a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban és a Főplébánián. A rangos versenyre a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye egész területéről érkeztek a korábbi elődöntők helyezettjei.

Hatalmas élmény volt megtapasztalni, hogy a gyermekek milyen komolyan vették a felkészülést, és öröm volt hallani a sok értékes gondolatot, amelyet tolmácsoltak felénk. Éreztük rajtuk a vers szeretetét. A tanulókat elkísérték szüleik, hitoktatóik, és közösen izgulták át a megmérettetést. Az egyházmegye köznevelési intézményeinek vezetői a zsűrizésben vállaltak szolgálatot. Az 5-6. évfolyam zsűrielnöke intézményünk vezetője, Kaszásné Tóth Judit volt. Az eredményhirdetésig zenés-éneklős programokkal kötötték le a fiatalok figyelmét a szervezők. A „legjobbak” díjait Palánki Ferenc püspök atya adta át.

Intézményünkből lelkiismeretesen készültek a versenyre Magyar Laura, Paróczai László, Ragány Simon 2. évfolyamos tanulóink.

Különdíjban részesült Laczai Kamilla 8.A osztályos tanulónk, aki a zsűritől külön elismerő szavakat kapott a lebilincselő előadásáért.

Köszönöm, Gyermekek, a lelkiismeretes, odaadó munkátokat, hiszen, ha hiszitek, ha nem, a közös készülés során én is rengeteg élménnyel gazdagodtam, és számtalan dolgot tanultam általatok! Köszönöm a szülők támogatását, segítségét! Köszönjük a szervezők áldozatos munkáját!

És ne feledjétek kis Szavalóim:

„A vers és a magyar nyelv arra tanít, hogy a lélekben minden mindenhez kapcsolódhat.
 A vers megérteti velünk érzelmeinket. A vers neveli ízlésünket és ítélőképességünket: vagyis tanít különbséget tenni a majdnem és a valódi között. A vers nem hoz hasznot. Ez a legfőbb haszna. És ettől rokon az istenivel.” Kodolányi Gyula

Votykuné Aradi Angéla hittanár

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.