Nyertes pályázat

A Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programjának nyertes pályázata lehetővé tette, hogy iskolánk 9.D és 9.E osztályos tanulói és kísérő tanárai 2024. március 20-án a Felvidékre látogassanak. Az úti cél Szepsi és Kassa volt.

Szepsiben a magyar Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont volt az első állomásunk, ahol Nagy István igazgató úr fogadott bennünket. Bemutatta az intézményt, körbejártuk az újonnan épült iskolát. Az összetartozás jelképeként magyar népdalcsokrot énekeltünk. Ezt követően ellátogattunk a Szentlélek Római Katolikus templomba. Megcsodáltuk az épület gótikus és neogótikus stílusjegyeit, Szent László és Szent István királyaink, valamint Boldog Salkaházi Sára szociális nővér festményeit. Külön említést érdemel, hogy a templom szentélye megújult, az oltárrá formált carrarai márványtömb az első világháború névtelen hőseinek állít emléket. Az új sekrestye faanyaga Belorussziából származó borovi fenyő, s az oszlopok az ottani erdők fáit idézik. A második világháborúban a Szepsiből és a Bódva völgyéből besorozott katonákat jelképesen a borovi fenyőkkel hozták haza.

Lelkileg feltöltődve indultunk el Kassára, ahol a XIV. század végi gótikus építőművészet egyik remekművének számító Szent Erzsébet-székesegyházat tekintettük meg. A dóm északi hajója alatt található a Rákóczi-kripta, ahová 1906-ban helyezték örök nyugalomra II. Rákóczi Ferenc, édesanyja, Zrínyi Ilona és a fejedelem kisebbik fia, Rákóczi József hamvait. Megcsodálhattuk a gyönyörű szentélyt, a freskókat, szobrokat, rózsaablakokat.

Utolsó állomásunk a Rodostói ház, II. Rákóczi Ferenc emlékháza volt. A kétszintes épületben tekinthettük meg a kiállítást, amely Rákóczi életét, a hazaszállítását és a hozzá kapcsolódó emlékanyagait mutatta be. A tárlatvezetést követően koszorúztuk meg II. Rákóczi Ferenc szobrát. Mindannyian sok élménnyel, tudással gazdagodva tértünk haza a kirándulásról, számos emléket őrzünk szívünkben vendéglátóinkról.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.