A zalaegerszegi Mindszentyneum kiállításaival ismerkedtünk

Tizenharmadik évfolyamos közgazdász tanulóink virágvasárnap hosszú útra indultak. Az úti cél Zalaegerszeg volt, ahol a Mindszenty Látogatóközpont kiállításait tekintettük meg.

Tiszteletreméltó Mindszenty József (1892-1975) hercegprímás, esztergomi érsek a magyar katolikus egyház vezetőjeként küzdött a szabad vallásgyakorlatért a kommunizmus idején. A kommunista diktatúra alatt kínzást, vallatást, 1949-től koholt vádak alapján börtönbüntetést szenvedett, 1956-tól az USA budapesti nagykövetségén élt félrabságban, majd 1971-től haláláig bécsi száműzetésben. Máriacell kegytemplomában, a Szent László-kápolnában temették el, majd 1991-ben újratemették az esztergomi bazilikában, végakarata szerint: „Amikor Mária és Szent István országa felett lenyugszik a moszkvai hitetlenség csillaga, holttestemet vigyék az esztergomi bazilika kriptájába”.

A Mindszenty József életművét bemutató kiállítás mellett betekintést nyertünk a kommunizmus egyházüldöző tevékenységébe, illetve egy időszaki kiállításon a váci múmiák rejtélyébe is.

Virágvasárnap Mindszenty zalaegerszegi egykori szolgálathelyén, a Mária Magdolna-templomban vettünk részt szentmisén és hallgattuk meg a kórus passióját.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.