A holokauszt áldozatainak emléknapján

– helytörténeti séta, botlatókövek, kiállítás

Április 16-án, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján intézményünk tanulói is bekapcsolódtak abba az országos helytörténeti sétaprogramba, amelyet a Zachor Alapítvány kezdeményezett és hirdetett meg. Czomba Magdolna tanárnő és Néző István helytörténész segítségével, az IWalk telefonos applikáció által támogatva vettünk részt egy rendhagyó helytörténeti sétán, amely során megismerkedhettük Kisvárda zsidóságának történetével. A holokauszt-túlélők személyes visszaemlékezésein, valamint a zsinagógában megtekinthető kiállítás anyagán keresztül megdöbbentő emberi sorsok tárultak fel, amelyek mélyen megérintették diákjainkat.

Emlékezés a botlatóköveknél

1944. április 16-án kezdődött meg a magyarországi zsidók gettósítása a mai Kárpátalján. 80 évvel ezelőtt közel hatszázezer ártatlan áldozatot nyelt el a haláltáborok pokla, akiknek létezését még csak sírhelyük sem jelöli. Günter Demnig német szobrászművész ezért alkotta meg a híres botlatóköveket. A macskakövekhez hasonló fémkockákon Kisvárdán Klein József cipészmester és gyermekei: Anna, Zoltán és Imre neve olvasható, akik emlékére 2007-ben maga a művész helyezte el egykori lakóhelyük előtt az emlékköveket. Április 16-án a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kezdeményezéséhez is csatlakoztunk, amikor ellátogattunk a Klein család lebontott háza előtt elhelyezett botlatókövekhez, hogy a jeltelen elmúlást – ha csak egy rövid időre is – felváltsa a személyes emlékezés.

Ezen a napon állítottuk fel intézményünkben azt a kiállítást is, amelynek segítségével a haláltáborokban, munkatáborokban életüket vesztett művészeink, képzőművészeink, íróink és tudósaink emlékét idézzük meg. Köszönjük Kaszásné Tóth Judit főigazgató asszonynak, aki rendelkezésünkre bocsátotta a kiállítás anyagát.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.