Morus-díjak egyházi-közösségi tevékenységért

Immár hagyománnyá vált intézményünkben, hogy a kiemelkedő egyházi-közösségi tevékenységet a Morus Vezetőképző Akadémia díjával ismerjük el. A Morus -díj 2012 óta létező közéleti jellegű elismerés katolikus középiskolák számára. A díj névadója Morus Tamás, a katolikus egyház mártírja és szentje. Az elismerést azok a végzős középiskolás diákok kaphatják, akik nemcsak jó tanulmányi eredményeikkel emelkednek ki társaik közül, hanem szívesen, aktívan és felelősen vesznek részt közösségi tevékenységben, és emellett elkötelezett keresztények. Sokak szemében kevéssé értékelt a közösségért végzett tevékenység, a keresztény értékek melletti nyilvános kiállás. A díj küldetése, hogy elismerje azokat a fiatalokat, akik nem az önzésben hisznek, hanem megvan bennük a készség a keresztény értékrend követésére, valamint arra, hogy aktívan bekapcsolódjanak az egyházi és közösségi programokba. Ezeket a célkitűzéseket figyelembe véve választották ki az osztályfőnökök a díjra legméltóbb diákokat.

2024-es ballagási ünnepségünkön Bákonyi Marianna, Morus-fődíjas öregdiákunk, a Morus Vezetőképző Akadémia tagja adta át az elismeréseket diákjainknak.

Morus-fődíjat elnyert diákjaink 2024-ben

Legény Máté általános iskolától meghatározó tagja iskolai közösségünknek. Kitűnő tanulmányi munkáját, művészeti tevékenységét, az iskola egyházi ünnepein végzett szolgálatát minden évben nevelőtestületi dicsérettel ismerte el a nevelőtestület. A kisvárdai Római Katolikus Egyházközség tagjaként minden vasár- és ünnepnapon ministrál. Számos egyházi zarándoklaton, ifjúsági rendezvényen vett részt és szolgált (Forráspont, Fiatalok a Világ Életéért Találkozó, Harangodi Egyházmegyei Gyermeknap segítője). Egyházi közösségi tevékenységét Palánki Ferenc megyéspüspök úr azzal jutalmazta, hogy egyházmegyénket Máté is képviselhette az IVT Lisszabon 2023-as világtalálkozón a magyar küldöttség tagjaként. Az egyházmegyei 7 templom ifjúsági zarándoklaton minden évben részt vesz.

Az iskolánk diákönkormányzata által kezdeményezett Diákműhely kiállítássorozatban önálló kiállításon mutatkozott be, Szent László életéből készült illusztrációi Nagyváradra is eljutottak. Számos könyvillusztrációja megjelent a Gyermekjóléti Alapítvány kiadványaiban, ezzel is öregbítve iskolánk hírnevét. Ferenc pápa 2023-as látogatása alkalmából a köztársasági elnök által átadott, gyermekrajzokat tartalmazó könyvbe több rajza belekerülhetett.

Máté Eszter Katalin görögkatolikus diákunk, akinek az iskoláért, osztályközösségéért, egyházközségért végzett munkája kiemelkedő. Rendszeres fellépője, szervezője az iskolai és városi rendezvényeknek. Sokoldalú tehetség, kiválóan szaval, tagja a kisvárdai Arcadelt kórusnak és a Via Cantus egyházi zenekarnak, amelyekkel rendszeresen fellép különböző egyházi rendezvényeken is. Egyházi közösségi tevékenységét Palánki Ferenc megyéspüspök úr azzal jutalmazta, hogy egyházmegyénket is Eszter képviselhette az IVT Lisszabon 2023-as világtalálkozón a magyar küldöttség tagjaként.

Hitélete és az egyházközségében végzett tevékenysége példaértékű. Görögkatolikus parókus édesapja mellett gyakran kántorizál. Iskolánk Szent Gellért-napi projektnapján több éve összeállítja a Szent Gellért vándorútján akadályverseny és városismereti séta állomásainak feladatait. A diákönkormányzat által szervezett Diáknap Honfoglaló műveltségi játékának összeállítója és moderátora. A római katolikus egyházközséggel közösen szervezett rózsafüzér imádságok és a keresztút állomásainak rendszeres előimádkozója. A Forráspont Ifjúsági Találkozók, az Országos Görögkatolikus Ifjúsági Fórum máriapócsi ifjúsági lelkigyakorlatainak résztvevője, a csíksomlyói pünkösdi búcsúk zarándoka.

Morus-díjas diákjaink 2024-ben

Barkóczi Péter római katolikus diákunk, aki iskolánk egyházi hálaadásain, szentmiséin rendszeres szolgálattevő, ministráns. Akolitus édesapja mellett nyíregyházi egyházközségében is rendszeren segíti a szentmise előkészületeit és ministrál. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő Forráspont Ifjúsági Találkozón képviselte intézményünket. A Nyíregyházán szervezett 7 templom zarándoklat résztvevője, a nyíregyházi városi keresztút pálmaágat vivő, hangosítást segítő közreműködője. A nyíregyházi Szent Imre plébánia közösségi találkozóit családjával látogatja.

Megbízható, elkötelezett diák, aki szenvedélyét, a vitorlázó repülést nagy alázattal, szolgálatkészen, kitartással műveli. Kiváló tanulmányi eredményével, robotika terén elért sikereivel, szorgalmával, felnőtt katolikus hitével példa diáktársai előtt.

Karakó Mónika görögkatolikus családjával Gyulaházán él, gyerekkora óta fontos szerepet tölt be az életében a hit, 2015-ben lett elsőáldozó. A gyulaházi görög- és római katolikus szentmiséken rendszeresen felolvas és kántorizál. Általános iskolás kora óta számos hittan táborban, hittan versenyen vett részt, Máriapócson az OGIF (Országos Görögkatolikus Ifjúsági Fórum) ifjúsági lelkigyakorlatán több alkalommal volt alkalma elmélyíteni hitbeli ismereteit. A GÖRKAPOCS ifjúsági gyalogos zarándoklaton két alkalommal bizonyította kitartását és elkötelezettségét a máriapócsi kegyhely felé vezető úton.

A kisvárdai görögkatolikus ifi hittan keretében részt vett az Ifjúsági Imaesten, ahol még nagyobb lelki erőre tett szert. Töretlen lelkesedéssel és kitartással szívesen látogatja az iskolai szervezésű egyházi rendezvényeket: Budapesten a Forráspont és Pápalátogatás, találkozás Ferenc pápával, Nick Vujicic tanúságtétele a fiataloknak, Nyíregyházán a 7 templom ifjúsági zarándoklat, a Szent Imre Katolikus Gimnázium által megrendezett FAVÉT résztvevője volt. 2023 őszén képviselte iskolánkat a Győr-Abda közötti Radnóti emlékmeneten; védőszentünk, Szent László fejereklyéje előtt és a pannonhalmi bencés apátság hálaadó szentmiséjén is imádkozott iskolánk közösségéért.

Tanulmányait a Nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán szeretné folytatni.

Fodor Nóra a cigándi Református Egyházközség aktív tagja. 2019-ben konfirmált, nyaranta aktív szervezője és lebonyolítója a helyi Bibliatábornak. Barátai révén nyitott szívvel vett részt 2023-ban a GÖRKAPOCS ifjúsági gyalogos zarándoklaton, bizonyítva kitartását és elkötelezettségét a máriapócsi kegyhely felé vezető úton. A gimnáziumi évei alatt társaival rendszeresen képviselte iskolánkat különböző civil rendezvényeken is. Fontosak számára lakóhelye, Cigánd hagyományai, 2023-ban az ott szervezett Sőregi emlékkonferencián is képviselte iskolánkat.

Nagy lelkesedéssel vett részt az iskolai szervezésű egyházi rendezvényeken: Budapesten a Forráspont, találkozás Ferenc pápával, Nick Vujicic tanúságtétele a fiataloknak, Nyíregyházán a 7 templom ifjúsági zarándoklat, a Szent Imre Katolikus Gimnázium által megrendezett FAVÉT rendezvényeken. 2023 őszén képviselte iskolánkat a Győr-Abda közötti Radnóti emlékmeneten; védőszentünk, Szent László fejereklyéje előtt és a pannonhalmi bencés apátság hálaadó szentmiséjén is imádkozott iskolánk közösségéért. A 4 gimnáziumi év alatt minden évben nagy izgalommal várta az iskola által szervezett lelkigyakorlatokat, melyekről mindig lelkileg feltöltődve tért haza.

Tanulmányait a Nyíregyházi Egyetem szociálpedagógia szakán szeretné folytatni. Később gyermekek fejlesztésével, segítésével szeretne foglalkozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük