CUM DEO PRO PATRIA ET LIBERTATE

A Rákóczi Szövetséggel ünnepeltünk a Nagyságos Fejedelem születésnapján

Március 27. – II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem születésnapja. Erdély utolsó fejedelme 346 éve született Borsiban.

Ezen a napon a Rákóczi Szövetség vendégei voltunk a sátoraljaújhelyi Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban, ahol ünnepélyes sportcsarnokavatás résztvevői lehettünk. A sportcsarnok méltán viseli Halzl Józsefnek, a Rákóczi Szövetség örökös és tiszteletbeli elnökének a nevét, hiszen a 2020-ban elhunyt elnök úr életében a Kárpát-medencei fiatalokért tevékenykedett fáradhatatlanul.

Az ünnepségre a szentimrés diákokkal érkeztünk. Egyik első utunk a Rákóczi Tábor kápolnájába vezetett, ahol közösen imádkoztunk hazánkért, a fiatalokért és a békéért.

A csarnok avatóján Nagy Csaba tárogatóművész varázsolta közénk a kuruc kor zenéjét. A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának kórusa előadásában II. Rákóczi Ferenc imája is felcsendült, majd dinamikus néptánc- és sportbemutatók részesei lehettünk. Az ünnepi beszédek, Csáki Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter megemlékezései II. Rákóczi Ferenc szolgáló szeretetét és hitbéli elkötelezettségét is követendő példaként állították elénk.

Majd kispályás focimeccsen izgulhattunk a Rákóczi Szövetség csapatáért, akik derekasan helyt álltak, ám a Miniszterelnökség csapata kitartó küzdelemben megnyerte a mérkőzést.

Ebéd után Borsiba látogattunk, ahol megemlékeztünk a Nagyságos Fejedelemről, majd végigjártuk a gyönyörűen felújított kastélyt és motiváló kiállításait. A panorámavetítésen megismerkedtünk a fejedelem életútjával. Számos interaktív lehetőség és egy kiváló idegenvezető gazdagította tudásunkat a kuruc korról, az Istennel a hazáért és szabadságért hadra kelő vezérlő fejedelem emlékezetéről.

Hazafelé úton elégedetten nyugtáztuk, hogy több történelemórával felért kalandozásunk a borsi kastélyban.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.