Gyertyák fénye a holokauszt áldozataiért

2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

A Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda diákjai ebben a tanévben a tavaszi szünet után emlékeztek meg a holokauszt magyarországi áldozatairól.

A tanulók reggel első órában a 11. b osztály tanulóinak köszönhetően egy rádiós műsort hallhattak a zsidóság történetéről, szenvedéseiről. A meggyilkolt vidéki zsidóság, köztük a kisvárdai áldozatok hiánya fájó és pótolhatatlan. Tanítványaink arról is ismereteket szerezhettek, hogy legalább 700 emberről tudunk, akik a vészkorszak legsötétebb óráiban segítő kezet nyújtottak a zsidó munkaszolgálatosoknak, a gettósított foglyoknak és a deportáltaknak.

Megemlékeztünk a Világ Igaza címmel kitüntetett emberekről, akik életük kockáztatásával mentették zsidó embertársaikat a holokauszt idején.

A megemlékezés után az osztályok diákönkormányzati képviselőit az aulába hívtuk, ahol mécsesgyújtással emlékeztünk az áldozatokra. Igazgatónő néhány gondolattal fordult a megjelent diákokhoz. Beszédében hangsúlyozta a megemlékezés és az előítéletmentesség fontosságát. Csiki Laura 11. b osztályos tanuló elszavalta Pilinszky János: Ravensbrücki passió című versét. Ezt követően az évfolyamok képviselői mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére.

A rádiós műsorban közreműködtek:
Bakó Patrik, Berta Flóra, Csiki Laura, Farkas Eszter, Fodor Zsófia, Jámbrik Anita, Kamarás Klaudia, Soltész- Nagy Noémi és Tutkovics Máté 11.b osztályos tanulók.

Bertáné Biró Melinda
Nagy-Lakatos Adrienn szaktanárok

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.