Diákműhely harmadszor – Finisszázs Pálinkás Tamás fotókiállításán

A Szent László Diákműhely kiállítássorozatában a harmadik állomás Pálinkás Tamás 12.b osztályos diákunk fotóinak bemutatkozása volt. Egy hónapig élvezhettük az aulában – kisiskolásoktól az érettségizőkig – a változatos témákat, szűkebb pátriánk, Kisvárda emblematikus helyszíneit, majd az Országház és Kisvárda összekapcsolódását egy izgalmas szögből rögzített képen. És már el is érkezett a finisszázs, a kiállítás ünnepélyes lezárása. Hamarosan Tamás szentlászlós pályafutása is véget ér, szép pályát ívelve, 16 évet zárva le.

A fotózásban Roger Kingston gondolatait osztja tanítványunk: „A camera is a save button for the mind’s eye”. És valóban, lelki szemeink, tudatunk számára menti el a fényképező a történeteket. A képek előtt időzve feltárul előttünk sok-sok élmény, összekapcsolódnak életek, sorsok, helyszínek.

Kisiskolásaink örömmel ismerték fel a fotókon megörökített kisvárdai helyszíneket. Ezek a képek azonban belső, lelki tájakat is megörökítenek. Így ismerősen csengenek fülünkben Kányádi Sándor verssorai:

„vannak vidékek gyönyörű
tájak ahol a keserű
számban édessé ízesül
vannak vidékek legbelül…”

S miközben a belső tájakat is megpróbáltuk felidézni a kiállításon, Pálinkás Tamás emelt szintű informatika tagozatos végzős diákunkról is sok mindent megismerhettünk, többek között pályázati eredményeit. Díjnyertes fotóiból többet is láthattunk a kiállításon. Közülük a hozzánk legközelebb álló a 3 képből álló Szent László-ciklusa, melyet a Katolikus Pedagógiai Intézet felhívására készített a Szent László-év alkalmából. Pályázati munkája 1. helyezést érdemelt a szakmai zsűritől.

Tamás korosztálya közösségi életében aktív. A diákönkormányzat elnök-helyettese, szervezőként, ötletgazdaként számos rendezvény sikeres megvalósításában vett részt.

Felelősségteljesen vállalja a klasszikus  értékek képviseletét, ennek megfelelően lett keresztény ifjúsági szervezet tagja, majd elnöke.

A keresztény értékek közvetítése fontos feladat számára. Hitét felvállalva igyekszik példát mutatni a kortárs csoportoknak. Önkéntes, segítő munkát is szívesen vállal.

Kívánjuk, hogy Tamás továbbra is járjon nyitott szemmel a világban, hogy akadjon téma bőségesen fotóihoz.

Kaszásné Tóth Judit intézményvezető

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.