FELVIDÉKI SÉTA

Iskolánk 9. évfolyamáról öten (Balogh Nóra, Barnai Barbara, Kővári Kamilla, Kristóf Péter, Molnár Sándor) utaztunk Pinte Beáta tanárnő kíséretében a Rákóczi Szövetség háromnapos Felvidéki Sétájára, ahol megannyi színes és érdekes programban volt részünk. Az autóbuszos kiránduláson miskolci, fehérgyarmati, egri, kassai, nagykaposi és rozsnyói középiskolák diákjainak társaságát élveztük.

Kezdetnek a határtól alig 5 kilométerre található Borsi község felújított Rákóczi-kastélyát látogattuk meg, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelem született. Ezen a napon a sátoraljaújhelyi Rákóczi Hotelben szálltunk meg, ahol az ínycsiklandó svédasztalos vacsorával energiát gyűjtöttünk a hosszú és fárasztó, ám meseszép kilátást biztosító, Magyar Kálváriára vezető sétára.

A második napon Késmárkra utaztunk, ahol a Thököly-vár szépségeiben és a város fölött magasodó Magas-Tátra hófödte hegycsúcsainak panorámájában gyönyörködtünk. Ezt követően Lőcsére indultunk a Szent Jakab-templomba, és megtekintettük A fekete város című filmsorozatból ismert régi városházát is. Mindezek után pizzáztunk egy mediterrán étteremben, és itt angoltanárunk örömére sikeresen bevethettük angoltudásunkat, hiszen a személyzet nem beszélt magyarul. Eláruljuk, nem maradtunk éhen … Végül a Közép-Európa egyik legnagyobb váraként ismert Szepesi vár bevétele volt a cél, ahonnan pazar kilátás nyílt az egykori Szepes vármegyére. A nap végén Kassán egy kollégiumban szálltunk meg, ahol a vacsora után elfoglaltuk szobáinkat, majd kapcsolatokat teremtettünk, hiszen kísérőtanárunk jelszava: Make friends!

Az utolsó napon Kassa óvárosának nevezetességeit csodálhattuk meg, majd egy különösen felemelő élményben volt részünk, hiszen a Szent Erzsébet-dómban a kassai magyar cserkészcsapat megalakulásának 30. évfordulóját ünnepelték a szentmise keretében.

Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek a felejthetetlen élményt, többek között azt, hogy magyarországi és külhoni magyar iskolák diákjai együtt lehettek, együtt koszorúzhattuk meg Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc és Halzl József szobrait és emléktábláit, valamint új barátokat szerezhettünk. Találkozzunk újra a jövő évben!

Balogh Nóra, Barnai Barbara, Kővári Kamilla, Kristóf Péter, Molnár Sándor

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.