GLORIA VICTIS 1956-OS EMLÉKÜNNEPSÉG

A kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum meghívást kapott a Rákóczi Szövetség legnagyobb és legemblematikusabb rendezvényére, a Gloria Victis 1956-os emlékünnepségre. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen megvalósuló rendezvény az 1956-os szabadságharcos magyar fiataloknak állított emléket többezer Kárpát-medencei középiskolás és egyetemista részvételével 2022. október 22-én. Iskolánkat 40 középiskolai tanuló és 5 kísérőtanár képviselte.

Első programként az idén megnyílt Pénzmúzeumban egy élményutat tettünk meg a pénz világában, melyet interaktív játékok és látványos vizuális bemutatók kísértek végig.  Többek között cserekereskedelmet folytattunk, pénzérméket készítettünk, saját arcképünkkel rendelkező bankjegyeket nyomtattunk, megvizsgáltuk, nem hamis-e a nálunk lévő bankjegy, részvényeket vásároltunk, tőzsdéztünk, aranyrudat mértünk, illetve több interaktív játékban is részt vettünk. A gazdálkodás-menedzsment ágazatú technikumi diákjainknak ez különösen hasznára vált, hiszen élményekkel gazdagodva gyarapíthatták a pénzügyi ismereteiket. A tárlatvezetés végén kiderült, ki mennyi aranytallért gyűjtött, és ajándékot is kaptunk. A látogatás után megebédeltünk a múzeum aulájában.

Mindezek után elindultunk a Műegyetemre, ahol az a megtiszteltetés ért minket, hogy részt vehettünk az aulai megemlékezésen 1956 még velünk élő tanúival.  Ezt követően a fáklyás körmenet részeként történelmi útvonalon haladtunk végig a Műegyetemtől a Bem térig, ami felemelő érzés volt. A Bem téri ünnepi műsor keretében a nemzetpolitikáért felelős államtitkár tartott ünnepi beszédet, mely koszorúzással zárult, továbbá a Külügyminisztérium falára vetített bámulatos fényfestéssel emlékeztek meg az egykori eseményekről.

Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek, hogy részt vehettünk ezen a rendezvényen és felidézhettük a történelmi múlt eseményeit, aminek következtében iskolánk diákjainak felejthetetlen élményeket szereztek.  

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.