„Határtalanul!” emlékek  – Hősök, példaképek, legendák nyomában Erdély földjén

Pályázati azonosító: HAT-KP-1-2021/1-000969 pályázati azonosító

A szüleim már meséltek erdélyi útjukról, de átélni teljesen más érzés volt. Úgy tervezzük a családdal, hogy nyáron az úticélunk Erdély lesz…

Kolozsvár

A Szent Mihály-templom gótikus stílusban épült, amihez foghatót még nem láttam Kisvárda környékén.

A városban megnéztük Mátyás király lovasszobrát, szülőházát. Egy csipetnyi magyar történelem, amely kedves a szívünknek.

Tordai Sóbánya, Tordai-hasadék

A Tordai Sóbányában a hosszú lépcsőn lefelé haladva megéreztük a hideg és sós levegőt. Az idegenvezetőtől sok mindent megtudtunk a bányáról. Ez volt a kedvenc helyszínem.

Ellátogattunk a Tordai-hasadékba, ahol egy kicsit a természetben lehettünk, csodás látványban volt részünk a zöld levelű fák alatt, hidakon át, hegyek között, a természetet hallva.

Volt egy keskeny rész, kicsit félelmetes, de csodaszép látvány volt.

Marosvásárhely

Marosvásárhelyen a Kultúrpalotában szemtanúi lehettünk egy karmesterversenynek, amit eddig még nem láttam.

Megkoszorúztuk Rákóczi szobrát.

Marosvásárhelyen elkapott minket az eső, de a koszorúzást és a testvériskolánkat meglátogatását nem tudta megállítani.

Segesvár

Segesváron felmentünk a Diáklépcsőn, aminek a tetején egy zenész fogadott minket. A sok lépcsőzés után még szabad programot is kaptunk. Itt több időnk volt végignézni a boltokon. Mi még egy cukrászdába is beültünk sütizni.

Segesváron megmásztuk a diáklépcsőt, és lehet, hogy megkértek, hogy számoljuk a lépcsőfokokat, de annyira elfáradtunk, hogy szerintem senki sem számolta.

A harmadik napon volt az egyik legizgalmasabb program. Fazekas bemutatót láthattunk. Minden nap új élményekkel gazdagodtunk és rengeteg érdekes információt kaptunk.

Fehéregyháza

Ellátogattunk Fehéregyházára, a Petőfi-emlékműhöz és emlékházhoz, ahová már nem tudtunk bemenni, mert zárva volt, így a kapu melletti kis házacska eresze alatti szögre tudtuk csak elhelyezni koszorúnkat.

Korond

A második nap legnagyobb élménye számomra, hogy láttam egy igazi erdélyi medvét. Mindezt megkoronázta, hogy éjszaka a szállás körül a barátommal együtt láttunk egy méreteiben nagyobb cammogót.

A korondi szálláson finom vacsorával és fánkkal vártak minket, és még táncolhattunk is.

Az egyik legizgalmasabb program, ami nekem nagyon tetszett, hogy fazekas bemutató láthattunk Páll Róza néni műhelyében.

Kipróbáltam az edényfestést, ami nagyon tetszett.

Székelyderzs

Megnéztük az unitárius templomot, ahol Szent László és a leányrabló kun történetét láthattuk a falfreskókon. Közösen igyekeztünk felismerni a legenda jeleneteit, megfejteni jelentésüket.

Székelydálya

Felmentünk egy nagyobb dombra bivalyokat és lovakat nézni, ahol nagy balszerencsémre megcsúsztam és beleestem a sárba. Ez egy emlékezetes pillanat lett, aminek anyukám „nagyon örült”.

Részt vettünk egy sajtkóstoláson, a sajtok nagyon finomak voltak.

Gyergyószárhegy:

Szállásunk a Kájoni János Gyermekotthonban volt, ahol Vakaria Béla atya oltárszolgálatra hívott minket. Együtt ünnepelhettük Kisboldogasszony napját. Csatlakozott hozzánk Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is, amely nagy élmény volt számunkra, mert eddig csak a médiában láthattuk. Hajni néni és Marika néni (Csaba testvér munkatársai az otthonokban) pedig meséltek arról, hogyan kerültek a gyerekek szolgálatába.

Nekem nagyon tetszett a környezet és a gyerekek is kedvesek voltak.

Gyergyószárhegyen közös szobát kaptunk Zoli bácsival, a buszsofőrünkkel, aki igazi mókagyáros. Rengeteg viccet és fiatalkori történetet osztott meg velünk, amit mi önfeledten élveztünk.

Negyedik nap reggel Gyergyószárhegyen rózsaültetéssel kezdtük a napot.

Gyilkos-tó, Békás-szoros

A negyedik napon elindultunk a Békás-szoroshoz és a Gyilkos-tóhoz, ez volt a kedvencem. Nagyon szép volt a kilátás, és a magas hegyek gyönyörűek voltak, és a Gyilkos-tó is csodaszép volt.

A látvány szépsége felejthetetlen, ezért érdemes máskor is visszatérni.

Régi célom volt eljutni erre a helyre. Nagyon sokat hallottam a tó legendájáról és kialakulásáról. Kár, hogy el volt borulva aznap, mikor meglátogattuk. Látni szerettem volna a színét napsütésben.

Csíksomlyó

Ilyen nagy és gyönyörűen kidíszített templomot még sohasem láttam. A templom védőszentjének, Szűz Máriának a szobrát, amihez sok csoda fűződik, az oltár mögött láthatjuk. Körülötte „Köszönöm” táblákkal volt tele a fal. Felmehettünk az oltár mögötti emelvényre, ami különleges érzés volt számomra, mert református vagyok.

Meglátogattuk a csíksomlyói kegytemplomot. Ami nekem nagyon jólesett, hogy elénekelték nekem az „éljen soká”-t, mivel nekem akkor volt a születésnapom.

Madéfalva

Koszorúztunk a Siculicidium emlékműnél és megemlékeztünk a madéfalvi veszedelemben 1764-ben meggyilkolt székelyekről.

Beszterce

Kissé borult időben róttuk a városközpont utcáit. Sajnos a gótikus stílusú szász evangélikus templomba nem juthattunk be a felújítási munkák miatt. Legalább a lábasházak árkádsorai között a középkor hangulatát is megérezhettük. Rejtélyes strucc, csőrében vas patkóval – bőségesen találkoztunk a város címerállatával a csatornafedőkön.

Nagybánya

A nagybányai városnézésen mindenki bőrig ázott, egy gyors átöltözés után a határátkelő felé vettük az irányt.

Városnézés közben esőfelhők gyülekeztek fölöttünk, amelyek elmosták a városi sétánkat. Annyira leszakad az ég, hogy a buszban kellett átöltöznünk száraz ruhába.

Nagybánya volt erdélyi utunk utolsó állomása, ahol sikerült szó szerint bőrig ázni, de az első benzinkúton előkerültek a bőröndök, átöltöztünk, mindenki száraz ruhába bújhatott.

Nagybányán a felhők hatalmas zokogással, szinte már felhőszakadással búcsúztak tőlünk, mi pedig vissza se nézve a szakadó esőben elindultunk Magyarország felé.

Összegző reflexiók az erdélyi tanulmányútról

Azért tartottam fontosnak, hogy elmenjek a kirándulásra, mert tudtam, hogy életre szóló élményben lesz részem.

Igazgatónő minden egyes állomáson és az állomások között a buszon minden igényt kielégítő, teljeskörű idegenvezetést tartott számunkra.

Nekem a szállások is nagyon tetszettek. Finom és bőséges vacsorával vártak minket minden este.

A kirándulás alatt nagyon jól összekovácsolódtunk, és szerintem mindenki jól érezte magát.

A jó társaság is emeli a kirándulás fényét.

Minden elismerésem a tanárok felé, hogy így vigyáztak ránk, és arra, hogy minden rendben menjen.

Videó:

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.