„Szeretetbe kapaszkodva” – Házasság hete a Szent László Kollégiumban

Hazánkban a keresztény egyházak és civil szervezetek idén 16. alkalommal szervezték meg a házasság hete rendezvénysorozatot, hogy Szent Bálint-nap környékén egy héten keresztül a házasság és a család fontosságára irányítsák a figyelmet.

A házasság szentségét mi, keresztények Isten ajándékának tekintjük, amelyben lehetőség nyílik a szeretet közvetlen kifejezésére, a nehéz helyzetek könnyebb megélésére, a támogató segítésre. Tudjuk és valljuk, hogy a keresztény családmodell biztosítja leginkább az egészséges nemzedékek felnevelését, a gyermekek számára az emberi kapcsolatok természetének megértését és Isten szeretetének megtapasztalását.

Ezért tartozunk hálával minden olyan erőfeszítésért, amely a mai zavaros időben a keresztény emberkép és a teremtett világ alapelvének megerősödését szolgálja. Február 12-19. között kollégiumunk csoportfoglalkozásain a házasság szentségére igyekeztünk reflektálni.

Házasság heti programjaink nyitányaként a kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által rendezett „Menyasszony, vőlegény, de szép mind a kettő” nevezetű fotókiállítást tekintettük meg. Másnap néhány fiatallal részt vettünk a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége nyíregyházi csoportja rendezvényén a Magyarok Nagyasszonya Főplébánia dísztermében, ahol Hollósy Tibor, a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium tanára, a Szent Janka-imakör vezetője és Lukács Krisztina, a Magyarországi Billings Központ vezetője tartottak előadást Szent Gianna Beretta Molla (Szent Janka) (1922–1962) életpéldája a házasságban és a családtervezésben címmel.

Programjainkhoz és a témához kapcsolódva, Leskovicsné Pocsai Ágnes iskolai védőnő előadásában a házassághoz vezető úton hasznos információkkal segítette fiataljainkat.

Közösségi elmélkedéseinket követően a fiúk jó feleségért, a lányok igaz férjért imádkoztak. Esténként kápolnai programunk a „Béke fejedelme, szentséges Istenünk” kezdetű énekkel fejeződött be, melynek refrén imájával szívünk, családunk, magyar nemzetünk és a világ békéjéért engeszteltünk.

Békét adj szívünknek, békét családunknak, békét nemzetünknek, békét a világnak!”

Béres Tamás kollégiumvezető

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.