„Hol zsarnokság van…” -projekt a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján

Február 24-én, pénteken iskolánk tanulói rádióadás keretében emlékeztek meg a kommunista diktatúrák áldozatairól. A műsort a 11.b osztály tanulói adták elő.

Az emléknap alkalmából kiállítás is nyílt az aulában. A középiskolás osztályok és a 8. évfolyam feladatként egy tabló vagy plakát elkészítését kapta. A diákok munkáiban megelevenedett az a korszak, melyben nagyszüleink és még szüleink is éltek. Szembesülnünk kellett azzal, hogy milyen megaláztatások, kínzások, kegyetlenségek jellemezték a kommunista rendszert. Az ország népe a hibás gazdasági döntések, a túlzott nehéziparfejlesztés és a beszolgáltatási rendszer miatt nagy szegénységben és nyomorban élt. A rendszer ellenségeivel keményen leszámolt, kínzásokkal beismerő vallomást értek el, koncepciós perekben hamis vádak, hamis tanúk vallomásai alapján születtek ítéletek. Sok embert halálra ítéltek, ám még a halálnál is rosszabb volt a munkatábor, ahol embertelen körülmények között végeztek nehéz fizikai munkát a láger lakói.

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja fontos, hiszen rámutat arra, hogy mennyire becsülnünk kell a szabadságot és milyen nehéz út volt vezetett el hozzá.

Legény Máté 11.b

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.