1848, TE CSILLAG

A Rákóczi Szövetség március 15-ei diákutaztatási programjának köszönhetően intézményünk 12.D osztályos diákjai, valamint testvériskolánk, az ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola tanulói Nagyváradon ünnepelhették az 1848-as forradalom 175. évfordulóját.

Testvériskolánk, a nagyváradi Szent László Katolikus Teológiai Líceum vendégszeretetét élvezhettük ezen a napon.

Megható fogadtatásban volt részünk, hiszen a patinás iskola történelmi falain belül a 3. osztályosok Kossuth-nótákkal üdvözöltek minket. Betekintést nyertünk az iskola történelmi vetélkedőjébe, együtt énekeltünk az alsó tagozatosokkal, akik szívesen mutatták meg a forradalom tiszteletére készített kézműves remekeiket.

Iskolánk védőszentjének nyomában jártunk a Püspöki Palotában, ahol a Szent László-teremben megcsodálhattuk a lovagkirály ereklyéjét őrző hermát. A székesegyházban együtt énekeltük a Boldogasszony Anyánk kezdetű himnuszunkat és az Ave, égi király híve kezdetű himnuszt.

Városnézésünk az egykori Müllerei cukrászda épületében folytattuk, Ady Endre emlékét idéztük fel.

Az est a forradalmi megemlékezések jegyében telt. Várad-Olaszi református templomában ünnepi megemlékezésen vettünk részt, majd Szacsvay Imre váradolaszi országgyűlési képviselő, a függetlenségi nyilatkozat szövegezője és aláírója szobránál koszorúztunk. Az esős időben jobban bele is élhettük magunk 1848. március idusának hangulatába. Majd fáklyás felvonulással indultunk a Petőfi-szoborhoz. A híradások szerint kb. 3000 ünneplő vonult végig a városon fáklyáival. Felemelő élmény volt, amikor a felvonulás közben a váradi szentlászlós általános iskolások rázendítettek a Kossuth-nótára. Mi is csatlakoztunk lelkesítő énekükhöz.

Az esős nap végén jólesett a zarándokház biztonságot nyújtó melegsége.

Köszönjük a nagyváradi Szent László Líceum tanárainak és diákjainak, hogy együtt ünnepelhettünk március 15-én, tanulhattunk kitartásukból, hazaszeretetükből.

Köszönjük a Rákóczi Szövetség támogatását. Nagy megtiszteltetés volt országunkat képviselni a nagyváradi ünnepségeken.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.