Petőfi nyomába eredtünk március 16-án

A Rákóczi Szövetség diákutaztatási támogatásának köszönhetően a nagyváradi szentlászlósok társaságában Nagyszalontára is eljutottunk március 16-án.

Pontban 10.00 órakor parkolt be a buszunk a szalontai református templom mellé. Meglepő és felemelő harangjáték fogadott minket, a Kossuth-nóta dallama.

Bocskai hajdúinak városában a Csonkatoronyban Arany János Emlékmúzeumát tekintettük meg. Arany diákkori utazóládáján, a család nemesi oklevelén kívül számos érdekes relikvia fogadott minket. Megtudtuk, hogy Arany szenvedélye volt a pipázás és a kávéfogyasztás. Jóbarátja, Petőfi bizonyára ezért örvendeztette meg Aranyt egy kávéfőzővel, melyet a kiállítási tárgyak között fel is fedezhettünk. Az Öregtorony és Arany arcképét rézlemez satírozásával (brass rubbing) meg is örökíthettük, és számos interaktív játékban is részt vehettünk.

Nagyváradon elbúcsúztunk a vendéglátó szentlászlós diákoktól, majd Nagykárolyba vezetett utunk. Nagykárolyban körbejártuk a Károlyi-kastélyt, időztünk kicsit Ady és Otilia Marchis szobránál, megemlékeztünk Kaffka Margitról, majd a Petőfi-szobornál tettük tiszteletünket. Jó volt látni az előző nap ünnepségén elhelyezett koszorúk sokaságát, és visszagondolni arra, hogy március 15-én mi is méltóképpen ünnepeltünk Nagyváradon.

Köszönjük diákjaink és az ajaki diákok vállalkozókedvét, kísérőtanáraink áldozatos munkáját kétnapos kirándulásunkon, ünneplésünk szép pillanataiban.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.