Szepsiben ünnepeltük a lánglelkű forradalmár, Petőfi emlékét

A Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programjának nyertes pályázata lehetővé tette, hogy iskolánk 11.B és 11.D osztályos tanulói és kísérőtanárai 2023. március 21-én a Felvidékre látogassanak.

Az úti cél Kassa és Szepsi volt.

Kassára érve az osztályok megtekintették a XIV. század végén épült, a gótikus építőművészet egyik remekművének számító Szent Erzsébet-főszékesegyházat. A dóm északi hajója alatt található a Rákóczi-kripta, ahová 1906-ban helyezték örök nyugalomra II. Rákóczi Ferenc, édesanyja, Zrínyi Ilona és a fejedelem kisebbik fia, Rákóczi József hamvait. Márványkoporsóikra iskolánk diákjai is elhelyezték a megemlékezés koszorúját, miközben elszavalták a Himnuszt. A dómban lelkileg is feltöltődtek egy-egy imádságban, majd megcsodálhatták a gyönyörű szentélyt, a freskókat, szobrokat, rózsaablakokat.

A következő állomás Szepsiben a magyar Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont volt, ahol meghívásra együtt vettünk részt a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéhez közeledve a megemlékezés különleges momentuma volt a körtefaültetés. Dr. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg azt a körtefát, mely az egykori székelykeresztúri Petőfi körtefájáról megmentett oltványokból sarjadt, s került fiatal tanúként Szepsi városába.

Délután a szepsi Szentlélek Római Katolikus templomban köszöntöttük fel Gábor Bertalan esperes atyát születésnapja alkalmából. Az atya röviden bemutatta a templomot, mesélt a közel 50 éves szolgálatáról, és rámutatott arra, milyen fontos határainkon innen és túl, hogy mi, magyarok összetartsunk és őrizzük a ránk bízott értékeket. A diákokat megérintették szívhez szóló történetei, átérezhették, milyen magyarként külhonban élni.

Mindannyian sok élménnyel, tudással gazdagodva tértünk haza a kirándulásról, számos emléket őrzünk szívünkben vendéglátóinkról.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.