Projektnap Szent Gellért ünnepén

A Szent László Katolikus Intézmény már hagyománnyá vált projektnapot tart Szent Gellért, az első vértanúnk ünnepén. A nap szentmisékkel indult, majd jó hangulatú akadályversennyel, illetve zarándoklattal folytatódott.

A szentmisék keretében került sor a pedagógusok nevelőmunkájának elismerésére, az Évek értéke-, a Lendület- és a Szent László-díj átadására. Kaszásné Tóth Judit főigazgató asszony szeretettel köszöntötte Máté Csabáné Orosz Beáta tanárnőt, aki Szent László-díjat kapott, a Lendület díjas Sajtosné Jámbrik Erika tanítónőt és Mató Zsuzsanna tanárnőt, aki Évek értéke elismerést kapott. Tanulóink igazi örömmel üdvözölték a díjazottakat, tehát percekig tapsolt mindenki egy emberként.

A középiskolások szentmiséjén Bákonyi János atya megáldotta a kilencedikes diákok szentlászlós jelvényeit. A gólyák ünnepélyes fogadalomtétele után a jelvények átadására került sor.

A római katolikus templomban, az általános iskolások szentmiséjén a Kicsinyek Kórusa szolgált, a közelgő zene világnapja alkalmából Kodály Magyar miséjének dallamai hangzottak fel. Mike Ervin atya felidézte a 980 körül Veronában született György életét, akit szülei fogadalmukat megtartva ötévesen, betegségéből felgyógyulva, egy bencés rendi kolostorba küldtek. A művelt, tudományokban jártas pap édesapja halála után vette fel a Gellért nevet.

Szent István király már az első találkozásuk alkalmával rábízta Imre herceg nevelését. Gellért templomokat épített, plébániákat alapított, és kiváló szónok hírében állt, aki különös gondossággal tanított.

Szent Gellértre olyan itáliai teológus tudósként emlékezünk, aki magyarságát a lelkében hordozta. Alakja valódi minta a kultúra és a nevelés felé nyitott, művelt emberek, a gyermekek nevelését őszinte szeretettel fogadók számára. A vértanú püspököt Szent László uralkodása idején, 1083-ban avatták szentté István királlyal és Imre herceggel együtt.

Takácsné Makrai Éva, Arculat mk. vezető

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.