„TOKAJ – EZ NEM PUSZTA SZÓ”

„TOKAJ – EZ NEM PUSZTA SZÓ,
 TOKAJI – NEM BOR CSUPÁN,
 ÁLDÁS AZ, ÉS ÁLDHATÓ
 EGÉSZ ÉLETED SORÁN.”

Gerd Lüpke

Iskolánk 11.E osztályos diákjai a Rákóczi Szövetség rendhagyó diákutaztatási programjának keretében osztálykiránduláson vettek részt Tokaj városában.

A Bodrog, a Tisza és a Kopasz-hegy ölelésében található kisváros szépsége a Jóisten csodálatos alkotása és ajándéka.

A városi sétát Szegedi Márta vezetésével a zsinagógában kezdtük. Az első imaház a Tisza-parton épült a 18. században. Az 1890-es tűzvészben megsemmisült, ezért új zsinagógát kellett építenie a zsidó közösségnek. A II. világháború után nagyon kevesen tértek vissza Auschwitzból a településre, ezért évtizedekig elhanyagolva állt a ma már műemlékként látogatható épület. 2000-ben felújították és Tokaji Kulturális és Konferencia Központ néven városi rendezvényeknek ad otthont.

A kétórás séta során megismerkedtünk a város történelmi és irodalmi múltjával, megcsodálhattuk az impozáns épületeket.

A városnézés után nagyon vártuk a közös ebédet a Bonchidai csárdában. A vidám hangulatban elfogyasztott ebéd után az Országzászló Emlékművet kerestük fel.

Az országzászló mozgalom létrehozója a trianoni fájdalom volt. Azon a felismerésen alapult, hogy az ugyanazon nemzethez tartozók összetartozása megmarad akkor is, ha a közösségeket határok választják el egymástól. A mozgalmat 1925-ben hirdette meg Urmánczy Nándor, örmény származású erdélyi politikus, országgyűlési képviselő. Számtalan településen állítottak országzászló emlékművet, amelyek közül az 1934-ben, majd újjászületése után, 2013-ban felavatott tokaji az egyik legimpozánsabb.

Kirándulásunk utolsó állomásaként ellátogattunk a Tarcalon található Áldó Krisztus-szoborhoz, és megcsodáltuk a lélegzetelállító fekvésű bányatavat. Krisztus szobránál hálát adtunk a Jóistennek a feltétel nélküli szeretetéért, szüleinkért, testvéreinkért, szeretteinkért és csodálatos ajándékaiért.

Tokaj szépségén túl kirándulásunkat Szegedi Márta idegenvezető eredeti stílusa, a szikrázó napsütés, lágy fuvallat, finom ételek és a kitűnő hangulat felejthetetlenné tették.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.