Vártúra Boldogkőváralján és Tokaj 20. századi emlékei, ahogyan a 10.b látta

A 2021-2022-es tanévben a Rákóczi Szövetség jóvoltából lehetőségünk nyílt egy rendhagyó történelemóra keretében részt vennünk egy egynapos kiránduláson.

Úticélunk kiválasztásánál szerepet játszott az, hogy mindenképpen hazánk történelmi látnivalóit vegyük górcső alá. Mivel nagyon szeretjük a várakat, ezért esett a választásunk Boldogkőváraljára, ami az utóbbi években megújult és az osztály 90%-a nem is látta még.

Már a buszból lenyűgözött a látványa a gyönyörű őszi időben. A várlátogatás során megismertük a vár történetét, megtekintettük a kiállításokat, felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk.

Utunkat Tokaj irányába folytattuk, ahol tisztelegtünk az első világháború áldozatai előtt és leróttuk kegyeletünket az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatai előtt a Fő utcán található emlékfalnál. Katolikus iskolában tanulunk, így nem volt kétséges, hogy az Áldó Krisztus szobránál hálát adunk ezért a csodálatos élményért.

Tokajban a vasútállomással szemben a Tokaji Országzászló Emlékművet kerestük fel, ahol történelemtanárunk elmondta a békediktátum részleteit, megértve ezzel a magyarság helyét és helyzetét napjainkban is. A városban található még egy 56-os emléktábla, amit kis csoportokban nekünk kellett megtalálnunk.

Nagyon tanulságos volt az együtt töltött nap, mivel magyar történelmünk múltbeli emlékeit személyesen is láthattuk, ismereteink a fent maradt emlékek által bővültek. Hálásak vagyunk, hogy ez a kis osztályközösség 30 fővel élményekben és ismeretekben is gazdagodhatott.

Köszönjük az utazáshoz nyújtott támogatást! 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.