„Maradjunk együtt!” – a házasság hetének üzenete

A recept hozzávalói: közös cél, őszinteség, imádság, hűség Krisztushoz, egyházhoz, egymáshoz, a Jóisten és egymás szeretete és tisztelete révén felülkerekedni a nehézségeken, a házasságban megélt elköteleződés kalandtúrája, remek lehetőségek a „meglepetések” Istenétől. Az eredmény: holtomiglan, holtodiglan, közös utunk folytatása immár 20 éve…

Az elmúlt héten (február 13-20.) hazánkban 15. alkalommal rendezték meg a Házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek összefogása révén. A feleségemmel a Nyíregyháza-Jósavárosi Plébánia szervezésében részt vettünk a három estén át tartó rendezvénysorozaton, valamint a szombati napon a jubiláló házaspárokat váró püspöki szentmisén.

Az első alkalommal Nagy Csaba atya az idei mottóval szinte azonos témájú előadásán vettünk részt, ahol a házasság tisztaságáról valamint a házasságot, a családot összetartó értékeket veszélyeztető jelenségekről, viselkedésmintákról hallhattunk. Ezenfelül kreatív modelleket alkottunk családjainkról, kapcsolatainkról. Így hétköznapi példákon keresztül, tevékenységekkel fűszerezve megélhettük az előadás témáját: „Maradjunk együtt!”

A második alkalommal egy „kalandtúrára” invitálta Csaba atya a résztvevőket. Ez a „kaland” szimbolizálta a házasságban megélt elköteleződést, közös életutat. Ennek a kalandnak a tükrében megtapasztaltuk, hogy a „meglepetések” Istene számtalan remek lehetőséget tartogat még számunkra.

Csütörtök este a mécsesekkel feldíszített kápolnában meghitt és megható szentségimádáson vettünk részt. A szentségi jelenlét és a közös ima meghittsége mellett megható és felemelő élmény volt számomra, hogy a már valamilyen oknál fogva egyedül maradt hívek velünk együtt imádkoztak a házastársakért, családokért – félretéve a saját kudarcukat, esetleg gyászukat.

A házasság hete kapcsán a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban a jubiláló házasokért bemutatott ünnepi szentmisén vehettem részt párommal, ahol félszáznál is több jubiláló párral együtt megújíthattuk házassági fogadalmunkat és Palánki Ferenc püspök atya áldásában részesültünk.

Az egymás iránti elköteleződésről tett tanúságunk, valamint az elmúlt hét eseményei megerősítettek abban, hogy a házasság számomra az egészséges testi, lelki életet jelenti. A házasságban ketten egy testté lettünk, ez az Isten előtt bonthatatlan szövetség összetart minket és örökérvényű.
Ebben a felelősségteljes szövetségben kimondjuk egymásnak, hogy téged választottalak, azért mert szeretlek, mert veled akarom leélni az életemet, mert te vagy számomra a legcsodálatosabb ezen a világon.
Elmondhatom, hogy szerencsére szép és kiegyensúlyozott házasságban élek. Természetesen adódnak nehézségek, de ezeken a közös cél, az őszinteség, egymás szeretete és tisztelete révén felülkerekedhetünk és együtt folytathatjuk közös utunkat.

Barkóczi Zsolt intézményvezető-helyettes

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.